Δορυφορικές λήψεις έχουν εντοπίσει περίπου 40 περιπτώσεις νέων παράνομων κτισμάτων, οι ιδιοκτήτες των οποίων επιχείρησαν να τα νομιμοποιήσουν μέσω της ρύθμισης τακτοποίησης. Σε κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στη Μύκονο, τα οποία δημιουργήθηκαν μετά την 28η Ιουλίου 2011, δηλώνει ότι θα προχωρήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Οπως ανακοινώθηκε χθες, έχει ολοκληρωθεί η διασταύρωση των στοιχείων από την αποτύπωση των κτισμάτων μέσω δορυφορικών εικόνων και πλέον έχει διαπιστωθεί με ακρίβεια ποιοι ιδιοκτήτες προχώρησαν σε νέες αυθαίρετες κατασκευές μετά την καταληκτική ημερομηνία που ορίζει ο Νόμος 4014 για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων. Κατεδαφίσεις θα γίνουν και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας με πυκνή αυθαίρετη δόμηση.

Στα χέρια των επιθεωρητών Περιβάλλοντος, σύμφωνα με το cycladesnews.gr βρίσκονται 40, περίπου, υποθέσεις που αφορούν αυθαίρετες ανεγέρσεις νέων κτιρίων, προσθήκες, επεκτάσεις κ.λπ. Το ΥΠΕΚΑ προχώρησε στην αποτύπωση των αυθαιρέτων μέσω δορυφορικών εικόνων και έκανε διασταύρωση στοιχείων με τη βοήθεια των διαθέσιμων αεροφωτογραφιών.

Για πολλά από τα νέα αυθαίρετα έχουν (προ)υποβληθεί δηλώσεις τακτοποίησης, όπως προαναφέραμε. Για όσα δεν έχουν ενταχθεί στη βάση δεδομένων του ΤΕΕ, θα χρησιμοποιηθούν όλα τα δυνατά στοιχεία, όπως καταγγελίες, στοιχεία του πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού της Μυκόνου κ.λπ.

Αυτήν τη στιγμή στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΤΕΕ έχουν εισαχθεί περισσότερες από 327.000 δηλώσεις τακτοποίησης. Σε 54.000 περιπτώσεις έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία υπαγωγής και καταβάλλονται κανονικά τα πρόστιμα. Από παράβολα και πρόστιμα έχουν ήδη εισπραχθεί άνω των 473 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ τα συνολικά αναμενόμενα έσοδα από τη ρύθμιση των αυθαιρέτων εκτιμάται πως θα προσεγγίσουν τα 2 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως έχει ανακοινωθεί παράταση της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης τακτοποίησης μέχρι τις 30 Ιουνίου 2012, ενώ στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΚΑ είναι διαθέσιμα τηλέφωνα και σειρά ερωτήσεων – απαντήσεων για ειδικά θέματα, προκειμένου να διευκολυνθούν ιδιοκτήτες και μηχανικοί.