Χαμηλότερα πρόστιμα- συγκριτικά με τις υπερβολικές επιβαρύνσεις που είχαν επιβληθεί αρχικά- θα κληθούν να πληρώσουν οι βενζινοπώλες που είχαν υποβάλει εκπρόθεσμα τα στοιχεία πώλησης πετρελαίου θέρμανσης στο σύστημα ΗΦΑΙΣΤΟΣ του υπουργείου Οικονομικών.

Εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών που απεστάλη στη γενική διεύθυνση φορολογικών ελέγχων διευθετεί το θέμα που είχε προκύψει με τα υπερβολικά πρόστιμα που επιβλήθηκαν για εκπρόθεσμη υποβολή στοιχείων.

Τα αντικαθιστά με τα χαμηλότερα πρόστιμα που προβλέπονται στη σχετική νομοθετική ρύθμιση στην οποία προχώρησε πρόσφατα το υπουργείο. Η γενική διεύθυνση φορολογικών ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών, με βάση την εγκύκλιο, θα προχωρήσει στη σύνταξη εκθέσεων με τις οποίες θα βεβαιώνονται τα νέα χαμηλότερα πρόστιμα στους βενζινοπώλες.

Σημειώνεται ότι το θέμα αφορά τους βενζινοπώλες οι οποίοι ταυτόχρονα με την κατάργηση του συστήματος ΗΦΑΙΣΤΟΣ στη διαδικασία διανομής του πετρελαίου θέρμανσης στις αρχές του 2011, είχαν διακόψει την υποβολή των παραστατικών πώλησης στο υπουργείο Οικονομικών, υποχρέωση που είχαν όταν λειτουργούσε το σύστημα αυτό.

Με βάση τη νομοθεσία που ίσχυε τότε, η μη εκπρόθεσμη υποβολή των στοιχείων θεωρήθηκε λαθρεμπορική παράβαση με αποτέλεσμα να καταλογιστούν πολύ υψηλά πρόστιμα προκαλώντας τις έντονες διαμαρτυρίες των βενζινοπωλών.