Περισσότερα από 40 εκατ. μέλη σε όλο τον κόσμο θα γιορτάζουν σήμερα, 22 Φεβρουαρίου, την ημέρα γέννησης του ιδρυτή της προσκοπική κίνησης, λόρδου Μπέϊντεν – Πάουελ. Με αφορμή τα γενέθλια του ιδρυτή, κάθε χρόνο αυτή τη μέρα πρόσκοποι σε κάθε γωνιά της γης οργανώνουν δράσεις εμπνευσμένες από τις σκέψεις και τα αποφθέγματά του, την επονομαζόμενη και ως «Ημέρα Σκέψης».

Τα τελευταία χρόνια, η προσκοπική κίνηση έχει θεσπίσει το πρόγραμμα Αγγελιοφόροι της Ειρήνης (Messengers of Peace), μέσω του οποίου ενθαρρύνει τα εκατομμύρια των προσκόπων που υλοποιούν δράσεις προσφοράς στις τοπικές τους κοινότητες, να τις κάνουν γνωστές στην ευρύτερη κοινωνία, εμπνέοντας και δίνοντας το καλό παράδειγμα και σε άλλους να κάνουν ακόμη περισσότερα, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων με αφορμή τη σημερινή ημέρα.

Κάθε πρόσκοπος που φέρνει μια θετική αλλαγή στον τομέα της υγείας, του περιβάλλοντος, των κοινωνικών συνθηκών, της ασφάλειας ή αντιμετώπισης των συγκρούσεων αποτελεί έναν Αγγελιοφόρο της Ειρήνης και βάζει το λιθαράκι του στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου, σημειώνεται.

Σε ό,τι αφορά τους Έλληνες προσκόπους υπογραμμίζεται πως έχουν αναδειχθεί πολλές φορές Αγγελιοφόροι της Ειρήνης, και πρόσφατα μέσα από τις δράσεις τους για την αντιμετώπιση του προσφυγικού αλλά και διαχρονικά για τις πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος, την προώθηση του εθελοντικού κινήματος και την προσφορά τους σε ευπαθείς ομάδες αλλά και στην κοινωνία γενικότερα σε περιόδους κρίσεων ή φυσικών καταστροφών.

Το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων επισημαίνει πως στην Ελλάδα η προσκοπική κίνηση αποτελεί τη μεγαλύτερη και μακροβιότερη εθελοντική κίνηση νέων, αναδεικνύοντας πως το σημαντικότερο επίτευγμά της είναι η συνεχής τροφοδότηση της ελληνικής κοινωνίας εδώ και 108 χρόνια με νέους που, έχοντας επωφεληθεί από την προσκοπική μέθοδο διαπαιδαγώγησης, εισέρχονται στην κοινωνία ως αυτοδύναμοι, δραστήριοι και υπεύθυνοι πολίτες, πρόθυμοι να βοηθήσουν και να αναλάβουν ενεργό ρόλο μέσα σε αυτήν.

Ως πρεσβευτές του εθελοντικού κινήματος στη χώρα μας, τα Ενήλικα Στελέχη των Ελλήνων Προσκόπων προσφέρουν ετησίως περισσότερες από 6.500.000 ώρες εθελοντικής προσφοράς και έμπρακτης κοινωνικής εργασίας. Με 25.000 ενεργά μέλη και παρουσία σε 350 γειτονιές σε όλη την Ελλάδα, 8.000 ενήλικοι εθελοντές συνεχίζουν να παίζουν το προσκοπικό παιχνίδι και να μεταλαμπαδεύουν τις αρχές και τις αξίες του προσκοπισμού σε παιδιά και εφήβους, τονίζει το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων.

Ο προσκοπισμός σήμερα προσφέρει στους νέους ένα καινοτόμο και σύγχρονο πρόγραμμα δράσεων και εκπαίδευσης που περιλαμβάνει:

-Ζωή στη φύση, περιπέτεια και δράση

-Πολυσχιδείς δραστηριότητες περιβαλλοντικής αγωγής και ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης

-Εκμάθηση στην πράξη της αξίας των συμμετοχικών-δημοκρατικών διαδικασιών οργάνωσης, διοίκησης και λήψης αποφάσεων

-Πρωτότυπους τρόπους γνωριμίας και μελέτης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς

-Πρωτοβουλίες και ευκαιρίες για ανάπτυξη δεξιοτήτων και ικανοτήτων

-Πρωτότυπα παιχνίδια και πρόσβαση σε τουλάχιστον 200 είδη δραστηριοτήτων

(ιστιοπλοΐα, ποδηλασία, αναρρίχηση, πεζοπορία, πτήσεις με αλεξίπτωτο, κανόινγκ)

-Βιωματική εκπαίδευση και καλλιέργεια στάσεων και συμπεριφορών που προάγουν το σεβασμό στη διαφορετικότητα και στα ανθρώπινα δικαιώματα

-Συμμετοχή σε διεθνείς δράσεις και ευκαιρίες γνωριμίας και εξοικείωσης με διαφορετικά άτομα και πολιτισμούς.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.