Για το θέμα της λαθρομετανάστευσης στην Ελλάδα, το φράκτη στον Έβρο, αλλά και τα προβλήματα που δημιουργούνται από τους λαθρομετανάστες μίλησε στο γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό france 2 και στον δημοσιογράφο Thomas Martin Iacobi, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου.

Ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι το 80 έως και 90% των αλλοδαπών που εισέρχονται παράνομα στην Ελλάδα, ουσιαστικά έχει σκοπό να οδηγηθεί σε διάφορες χώρες της Ευρώπης.

«Εκτός του ότι αντιμετωπίζουμε ένα πολύ κρίσιμο θέμα εσωτερικά, πρέπει να φανούμε συνεπείς στις κοινοτικές μας υποχρεώσεις» είπε ο κ. Οικονόμου.

Για το φράχτη στον Έβρο είπε ότι εξυπηρετεί δύο σκοπούς:

-Ο πρώτος είναι ότι στα 12,5 χιλιόμετρα των χερσαίων συνόρων μας στον Έβρο, στην περιοχή της Θράκης όπου δεν διέρχεται το ποτάμι, η δημιουργία του φράκτη θα συνεισφέρει πολύ αποτελεσματικά στο να μην είναι εύκολη η είσοδος στην Ελλάδα, μεγάλου αριθμού αλλοδαπών από την Τουρκία.

· Και παράλληλα θα στείλει και ένα ισχυρό μήνυμα ότι η Ελλάδα και η Ευρώπη έχουν ισχυρή βούληση να λάβουν αυστηρά μέτρα φύλαξης των εξωτερικών συνόρων, ούτως ώστε, να μην είναι εύκολη η προσβασιμότητα σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Τόνισε ότι ο μεγάλος αριθμός λαθρομεταναστών δημιουργεί πολύ σοβαρά προβλήματα που έχουν σχέση με τη δημόσια τάξη και ασφάλεια, καθώς και με τη δημόσια υγεία, γιατί κανείς δεν γνωρίζει τα άτομα αυτά ποια είναι. «Ούτε τα στοιχεία ταυτότητάς τους μπορούν να διασταυρωθούν, ούτε με τι βαρύνονται στις χώρες τους να διαπιστωθεί» είπε

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε και στα λεγόμενα Σαρκοζί για την Ελλάδα. «Ο κ. Σαρκοζί είναι ένας άνθρωπος που έχει σταθεί πολύ κοντά στην Ελλάδα σε δύσκολες στιγμές και γνωρίζει πάρα πολύ καλά το θέμα της Ελλάδας. Το μήνυμα το οποίο ήθελε να στείλει ο πρόεδρος της Γαλλίας είναι ότι πραγματικά εάν δεν ληφθούν ακόμη αποτελεσματικότερα μέτρα στα σύνορα της Ελλάδας, διότι είναι τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, έχει κάθε λόγο να ενδιαφέρεται ως εξωτερικό σύνορο της Ευρώπης, που είναι τα σύνορά μας με την Τουρκία» είπε.

«Νομίζω ότι είναι και ένα μήνυμα προς την απέναντι πλευρά πάρα πολύ ισχυρό και με πολύ αγωνία εξέφρασε αυτό το οποίο οι πολιτικές ηγεσίες καλούνται να προσφέρουν στους πολίτες τους, ασφάλεια και τάξη και προς την κατεύθυνση αυτή.

Σε ότι έχει σχέση με το θέμα του Shengen, η Ελλάδα καταβάλλει πολύ σημαντικές προσπάθειες ούτως ώστε να έχει ουσιαστικούς ελέγχους. Προσβλέπουμε όμως πραγματικά στην αλληλεγγύη των ευρωπαϊκών χωρών και προς την κατεύθυνση αυτή θεωρούμε ότι μεταξύ των άλλων χωρών και η Γαλλία θα είναι στη πρωτοπορία όπως πάντα ήταν στην Ελλάδα» πρόσθεσε ο κ. Οικονόμου.