Για τη νέα σύμβαση που καλούνται να υπογράψουν με τον ΕΟΠΥΥ ενημερώθηκαν οι εκπρόσωποι των οπτομετρών, σε συνάντηση που είχαν με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, παρουσία της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ, σε μία προσπάθεια να καμφθούν οι αντιδράσεις τους.

Όπως τονίστηκε στη συνάντηση, από την πλευρά του υπουργείου, στη σύμβαση καθορίζονται οι απαραίτητοι όροι και προϋποθέσεις για την ανάπτυξη συνεργασίας του ΕΟΠΥΥ με νομίμως αδειοδοτημένα καταστήματα οπτικών, προστατεύοντας τους πολίτες και παράλληλα τα επαγγελματικά δικαιώματα του κλάδου.

Αναλυτικά, οι οπτομέτρες ενημερώθηκαν για το χρονοδιάγραμμα πληρωμής τους από τον ΕΟΠΥΥ, ο οποίος -σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν- αποζημιώνει τους παρόχους του εντός των συμβατικών υποχρεώσεων και μάλιστα σε διάστημα κάτω των 60 ημερών για σημαντικό αριθμό παρόχων.

Παράλληλα, αναλύθηκε ο τρόπος διαμόρφωσης του «κλειστού» προϋπολογισμού για το 2018, ύψους 50 εκατ. ευρώ, για οπτικά είδη (σύμφωνα με τις δαπάνες προηγούμενων ετών αλλά και τον επιπολασμό των παθήσεων όρασης στον ελληνικό πληθυσμό), καθώς επίσης και του τρόπου ενός δικαιότερου rebate όγκου για τους οπτομέτρες. Με αυτές τις δύο παρεμβάσεις εκμηδενίζεται η πιθανότητα υπέρβασης του ορίου δαπανών στη συγκεκριμένη κατηγορία και εφαρμογής clawback στους παρόχους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγειάς.

Οι εκπρόσωποι των οπτομετρών δεσμεύθηκαν να ενημερώσουν τον κλάδο τους στη Γενική Συνέλευσή τους, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 11 Φεβρουαρίου.