Στην «πρωτοκαθεδρία» των παράτυπων δαπανών που αποπνέουν οσμή διαφθοράς εμφανίζονται για μία ακόμη φορά οι δήμοι σύμφωνα με έκθεση-σοκ του Ελεγκτικού Συνεδρίου η οποία αναφέρεται στον έλεγχο δαπανών και εσόδων του συνόλου του Δημοσίου.

Περίπου τα μισά από τα εντάλματα πληρωμής που δεν εγκρίθηκαν από το Ελεγκτικό Συνέδριο αφορούν δαπάνες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Συγκεκριμένα, επιστράφηκαν στους… αποστολείς 7.264 εντάλματα πληρωμής που είχαν εκδώσει δήμοι και νομαρχίες και αφορούσαν δαπάνες 77,7 εκατ. ευρώ σε σύνολο 14.947 ενταλμάτων υπηρεσιών που δεν εγκρίθηκε η εκταμίευσή τους.

Τα… φάλτσα των υπουργείων

Το υπουργείο Οικονομικών προσπάθησε-χωρίς αποτέλεσμα-να επιχορηγήσει με 15.000 ευρώ πολιτιστικούς συλλόγους που είχαν επιχορηγηθεί και μέσα στο 2009, αναφέρεται στην έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου σύμφωνα με το Έθνος.

Παράλληλα, «κόπηκε» ένταλμα πληρωμής για συμβασιούχους έργου ύψους 42.000 ευρώ στο υπουργείο Οικονομικών, που προσπάθησε να πληρώσει τους συμβασιούχους δίνοντας αναδρομική ισχύ στις συμβάσεις έργου που είχαν υπογραφεί!

Στο υπουργείο Ναυτιλίας δεν εγκρίθηκε η καταβολή αποζημίωσης 74.186 ευρώ σε γιατρούς που συμμετείχαν σε Υγειονομικές Επιτροπές, αφού το θεσμικό πλαίσιο για να καθορίσει τις αμοιβές τους ήταν ανύπαρκτο

Γιατρός του ΕΣΥ διεκδικούσε χρήματα για συμμετοχή σε επιτροπές και εφημερίες, με τις οποίες ο μισθός του θα ξεπερνούσε ακόμη κι εκείνον ενός αρεοπαγίτη με 29 χρόνια προϋπηρεσίας