Φραγμούς στην περαιτέρω δόμηση των αυθαιρέτων κατασκευών, έθεσε ομόφωνα, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας σε διάσκεψη, κεκλεισμένων των θυρών, χωρίς, ωστόσο, οι σύμβουλοι Επικρατείας να προχωρήσουν και να κρίνουν τον πυρήνα της συνταγματικότητας ή μη του νέου νόμου 3843/2010 για τους ημιυπαίθριους χώρους.

Η Ολομέλεια με τη διαδικασία της «πρότυπης δίκης» (πιλοτική δίκη εξπρές) έκρινε πως η έννοια του νόμου είναι ότι εφόσον υπάρχει σε ακίνητο υπέρβαση, δηλαδή αυθαίρετο κτίσμα (όπως είναι το «κλείσιμο» ημιυπαίθριων χώρων) δεν μπορεί από τους ιδιοκτήτες να ζητηθεί, αλλά ούτε και να εκδοθεί από την αρμόδια Πολεοδομία, νέα οικοδομική άδεια για την κατασκευή επιπλέον τετραγωνικών μέτρων στο ίδιο ακίνητο.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας, κατά την επίμαχη διάσκεψη, δεν προχώρησαν να κρίνουν τη συνταγματικότητα ή μη του Ν. 3843/2010 για τους ημιυπαίθριους χώρους, καθώς δεν κρίθηκε αναγκαίο, λόγω των ζητημάτων που τέθηκαν προς συζήτηση με τη σχετική αίτηση.

Την Ολομέλεια απασχόλησαν προσφυγές τριών κατοίκων της Χαλκιδικής, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι το άρθρο 5 του Ν. 3843/2010 με το οποίο πραγματοποιείται η “τακτοποίηση” των ημιυπαίθριων χώρων είναι αντισυνταγματική.

Συγκεκριμένα, οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι ο νόμος 3843/2010 (άρθρο 5 παράγραφος 1) είναι αντίθετος στο άρθρο 24 του Συντάγματος που απαγορεύει την επιδείνωση των όρων διαβίωσης, αλλά και τη λήψη μέτρων που επιφέρουν επιδείνωση των όρων διαβίωσης και υποβάθμιση του υπάρχοντος φυσικού οικιστικού περιβάλλοντος.

Ειδικότερα, οι σύμβουλοι Επικρατείας εξέτασαν την άρνηση της Πολεοδομίας Πολυγύρου να ανακαλέσει δύο οικοδομικές άδειες στην Παραλία Νικήτης του Δήμου Σιθωνίας Χαλκιδικής, καθώς, σύμφωνα με τους προσφεύγοντες κατοίκους, υπάρχουν παραβιάσεις των οικοδομικών αδειών.

Στην προκειμένη περίπτωση είχαν κτιστεί νόμιμα 150 τετραγωνικά μέτρα (τ.μ.) και αυθαίρετα 50 τ.μ., ενώ την ίδια στιγμή ζητούσαν οι ιδιοκτήτες να ανοικοδομήσουν επιπλέον και άλλα 50 τ.μ.

Η υπόθεση θα αναπεμφθεί στο Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης για νέα κρίση.

Η δημοσίευση της απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ αναμένεται μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.