Θλίψη στον καλλιτεχνικό και πολιτικό κόσμο από την απώλεια του Τζίμη Πανούση, ο οποίος άφησε χθες την τελευταία του πνοή από καρδιακή προσβολή σε ηλικία 64 ετών.

«Τζιμάκο μου αυτή είναι η τελευταία μας φωτογραφία σπίτι μου που πεθάναμε στο γέλιο και η χυλόπιτα που μου έριξες για το “Ελλάδα έχεις ταλέντο”. Το Show που μου πρότεινες να κάναμε φέτος δεν το βλέπω… Δεν πειράζει… Κάθε εμπόδιο για καλό… Θα το κάνουμε ”επάνω” όταν έρθω να σας βρω με το καλό, με “κοινό” όλους τους καλούς, ταλαντούχους φίλους μας που μας γουστάρουν και τους γουστάρουμε!!!

Μέχρι τότε φίλησε τους μου όλους και κάνε τους να πεθάνουν στα γέλια όπως μόνο εσυ ξερεις…!!! Bon Voyage Θεά μου…!!!», έγραψε ο Ηλίας Ψινάκης ποστάροντας και μία κοινή τους φωτογραφία.

Clipboard031

Μπορεί στο παρελθόν η κόντρα τους να είχε συζητηθεί πολύ, όμως χθες ο Γιώργος Νταλάρας αποχαιρέτισε τον Τζίμη Πανούση με μια ανάρτηση στο Facebook, κάνοντας λόγο για «έναν ταλαντούχο άνθρωπο» και εκφράζοντας τη θλίψη για το θάνατό του.

«Έφυγε ένας νέος, ταλαντούχος άνθρωπος, βυθίζοντας στη θλίψη τα παιδιά του, την οικογένειά του. Ένας άνθρωπος που με τη σκέψη του, το χιούμορ του και την οξύτητα του λόγου του ήταν χρήσιμος στην κοινωνία, όπως όλοι οι πραγματικοί καλλιτέχνες» έγραψε χαρακτηριστικά προσθέτοντας: «Οι αντιθέσεις που είχα μαζί του στο παρελθόν, με κάνουν να λυπάμαι ακόμα πιο βαθιά. Μπροστά στη ζωή και στο θάνατο, όλα γίνονται ασήμαντα, μηδαμινά. Καλό σου ταξίδι».

dalaras

Υπενθυμίζουμε ότι οι δύο καλλιτέχνες είχαν λύσει τις διαφορές τους δικαστικά το 1997 όταν ο Τζίμης Πανούσης σε μια παράστασή του εμφάνιζε σε γιγαντοοθόνη τον κ. Νταλάρα από το στόμα του οποίου έβγαιναν πεντοχίλιαρα, σατιρίζοντας τις αφιλοκερδείς συναυλίες του.

Στις 7 Ιουλίου του ίδιου χρόνο ο Γιώργος Νταλάρας έκανε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση. Κατέθεσε και ασφαλιστικά μέτρα και απαίτησε από τον Πανούση να σταματήσει να χρησιμοποιεί τη φωνή και την εικόνα του στις παραστάσεις του, με πρόστιμο 1 εκατομμυρίου δραχμών σε κάθε αναφορά.

«Ο Τζίμης Πανούσης υπήρξε ένας από τους καλλιτέχνες που άφησαν το μοναδικό τους στίγμα στην σύγχρονη ελληνική μουσική. Ο θάνατός του μας λυπεί βαθιά. Συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του», έγραψε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο twitter.

«Με θλίψη πληροφορήθηκα τον αιφνίδιο θάνατο του Τζίμη Πανούση. Πρωτοπόρος και ευρηματικός δημιούργησε μια δίκη του κατηγορία στο ελληνικό τραγούδι, που χαρακτηρίστηκε από την καυστικά σατιρική ματιά του απέναντι στην εξουσία, την πολιτική και την κοινωνία. Συχνά αθυρόστομος, πάντα αυθεντικός ο Τζίμης Πανούσης υπήρξε αδιαμφισβήτητα μια πολυτάλαντη καλλιτεχνική ιδιοφυία. Στα παιδιά του και στους οικείους του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια» έγραψε ο Νίκος Βούτσης.

«Ήταν εκ χαρακτήρος πάντα απέναντι σε κάθε εξουσία. Δεν συμβιβάστηκε ποτέ και αντίθετα με άλλους συναδέλφους του, δεν θυσίασε το ταλέντο του και το χιούμορ του για να γίνει αρεστός σε οποιαδήποτε κυβέρνηση. Ο Τζίμης Πανούσης ήταν μια φωνή ξεχωριστή και αυθεντική που θα λείψει» έγραψε στο Twitter ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Tο ΚΚΕ εκφράζει τα συλλυπητήρια του στην οικογένεια και τους οικείους του» έγραψε το Κομμουνιστικό Κόμμα.

«Η Ένωση Κεντρώων εκφράζει την βαθιά της θλίψη για τον θάνατο του μεγάλου ανατρεπτικού καλλιτέχνη Τζίμη Πανούση. Ο Τζίμης Πανούσης αφήνει έντονα το προσωπικό του στίγμα στη μουσική σκηνή της χώρας. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια, στην οικογένεια του και στους οικείους του» ανέφερε το κόμμα.