Την απόφαση για την μείωση των συντάξεων του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (Ν.Α.Τ.) εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με την απόφαση μειώνονται αναδρομικά από 01/01/2012, κατά ποσοστό 7% τα καταβαλλόμενα ποσά των συντάξεων του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου.

Για τη μείωση λαμβάνεται υπόψη το ποσό της κύριας σύνταξης που προκύπτει μετά την παρακράτηση από το συνολικό ποσό της μηνιαίας σύνταξης της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, της εισφοράς του ν. 3986/2011 και της μείωσης των κύριων συντάξεων του ν. 4024/2011.

Από την ανωτέρω μείωση εξαιρούνται μόνο:

-Οι συνταξιούχοι αναπηρίας ή γήρατος, που λαμβάνουν το εξωϊδρυματικό επίδομα ή το επίδομα απολύτου αναπηρίας.

-Τα θύματα τρομοκρατικών ενεργειών ή βίαιων συμβάντων και οι ορφανικές οικογένειες αυτών.

-Οι συνταξιούχοι αιμορροφιλικοί, μεταμοσχευόμενοι από συμπαγή όργανα, οι πάσχοντες από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου, μεσογειακή αναιμία που λαμβάνουν σύνταξη με βάση τον ν. 612/77, οι συνταξιούχοι που παίρνουν το εξωϊδρυματικό επίδομα και πάσχουν από μυασθένεια, ακρωτηριασμό, φωκομέλεια, σκλήρυνση κατά πλάκας, οι συνταξιούχοι γονείς, αδέλφια και οι σύζυγοι ανάπηρων καθώς και τα συνταξιούχα ορφανά και από τους δύο γονείς παιδιά που πάσχουν από νοητική υστέρηση, αυτισμό ή πολλαπλές βαριές αναπηρίες.