Σκουπίδια και ακαθαρσίες παντού, μικρά παιδιά που τριγυρνούν ανάμεσα στις λάσπες. Οι εικόνες που κατέγραψε ο δημοσιογράφος της Deutsche Welle, Oliver Sallet, μέσα από τον καταυλισμό δείχνουν τις τραγικές συνθήκες στις οποίες διαβιούν χιλιάδες άνθρωποι στη Μόρια της Λέσβου.

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, το νησί της Λέσβου συνεχίζει να αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με τον αυξανόμενο αριθμό των προσφύγων και μεταναστών. Το νησί δεν είναι προετοιμασμένο για τον κρύο χειμώνα που έχει ήδη φτάσει και οι συνθήκες στον καταυλισμό είναι «καταστροφικές», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά. Οι αντιδράσεις των προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια αυξάνονται διαρκώς, αλλά και των κατοίκων της Λέσβου.

Οι διαμένοντες μέσα στον καταυλισμό του κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης της Μόριας, υπολογίζονται σε περίπου 6.000. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, μέχρι και το βράδυ της περασμένης Κυριακής, συνολικά 1.650 πρόσφυγες και μετανάστες, όλοι μέλη ευάλωτων κατηγοριών, αναχώρησαν από τη Λέσβο για δομές φιλοξενίας στην Αθήνα και στην υπόλοιπη Ελλάδα, το διάστημα 1 έως 17 Δεκεμβρίου.

Παράλληλα, από την 1η Δεκεμβρίου μέχρι και χθες το πρωί, στη Λέσβο πέρασαν συνολικά 659 άτομα.