Ένας…. Αη Βασίλης από την Ιρλανδία ο οποίος κερνάει σοκολατάκια Βρυξελλών, βρέθηκε αυτό το Σαββατοκύριακο στο «Χριστουγεννιάτικο Χωριό του Κόσμου» που στήνουν στην Κατερίνη οι εθελοντές της Ομάδας Δράσης νομού Πιερίας.

Ο Όουεν μαζί με άλλους δύο Ιρλανδούς και μία Αγγλίδα που εργάζονται ως διερμηνείς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, βρέθηκαν στην Κατερίνη για να βοηθήσουν ως εθελοντές στις εργασίες του. Είχαν πληροφορηθεί για την εθελοντική ομάδα πέρυσι από την δραστηριότητά της στο θέμα των προσφύγων και αφού αναζήτησαν περισσότερες πληροφορίες, ήρθαν αρχικά στην Ελλάδα τον Ιούλιο του 2016 οπότε κι εργάστηκαν ένα μήνα εθελοντικά στο κοινωνικό φαρμακείο. Ταξίδεψαν εκ νέου από τις Βρυξέλλες στην Κατερίνη για να προσφέρουν και πάλι εθελοντική εργασία ενώ ο Όουεν δε δίστασε να φορέσει τη στολή του Αη – Βασίλη και να προσφέρει ο ίδιος, για δυο μέρες, τα σοκολατάκια που έφεραν μαζί τους.

«Ο καπνικός σταθμός και το “Χριστουγεννιάτικο χωριό του κόσμου” στην Κατερίνη είναι για μένα η μαγεία που κρύβει η λέξη Χριστούγεννα. Η χώρα σας περνάει τόσο δύσκολες μέρες και παρόλα αυτά εσείς με τη δύναμη της ψυχής σας, κρατώντας σφιχτά ο ένας το χέρι του διπλανού του, καταφέρνετε να διδάξετε σε όλους μας τόσα πολλά. Φεύγω πλούσιος από την Κατερίνη. Για μένα η εμπειρία αυτή είναι δίδαγμα ζωής. Συνεχίστε τον αγώνα σας και να είστε σίγουροι πως θα είμαστε συνεχώς δίπλα σας» δήλωσε ο Όουεν στους εθελοντές της Ομάδας Δράσης, σύμφωνα με δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων. Μάλιστα και οι 4 εξέφρασαν την έκπληξή τους για το γεγονός ότι στο Χριστουγεννιάτικο χωριό, δεν χρειάζεται να έχει κάποιος πορτοφόλι μαζί του αφού τα παιδιά παίρνουν δώρα, τρώνε λιχουδιές και διασκεδάζουν, χωρίς οι γονείς να πληρώσουν για το παραμικρό.

Ενδεικτικά χθες, μέλη του Ποντιακού Συλλόγου «Παναγία Σουμελά», μαγείρεψαν στην Κουζίνα του Καπνικού Σταθμού Κατερίνης και μοίρασαν στους επισκέπτες του «Χριστουγεννιάτικου Χωριού του Κόσμου», 500 μερίδες ποντιακής σούπας «Λάχανα με τα φασούλια» μαζί με φρεσκοψημένο ψωμί από τον παραδοσιακό ξυλόφουρνο.