Το τρίτο βιβλίο της, ιστορικού περιεχομένου, που με φόντο τη Θεσσαλονίκη ξετυλίγει τα σημαντικότερα γεγονότα της σύγχρονης Ελλάδας από το 1917 έως το 1978, παρουσίασε στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου η Βρετανίδα συγγραφέας Βικτόρια Χίσλοπ.

Η Βικτόρια Χίσλοπ παρουσίασε στον Άγιο Νικόλαο, τον τόπο απ’ όπου ξεκίνησε «Το Νησί», το βιβλίο της με τίτλο «Το Νήμα», που αναφέρεται στη Μικρασιατική Καταστροφή, στη γερμανική κατοχή, στον εμφύλιο πόλεμο και μπλέκει τους μύθους των προσώπων σε αυτές τις στιγμές της ελληνικής ιστορίας.

Με συντονίστρια τη φιλόλογο Μαρία Κωστάκη, μίλησαν οι φιλόλογοι-αρχαιολόγοι Λίζα Χρυσικοπούλου και Μαρία Χατζηπαναγιώτη, αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασαν ο Μανώλης Σγουρός, η Μαριάνθη Μενεγάκη, ενώ τραγούδια που αναφέρονται σε εκείνη την περίοδο τραγούδησε η μουσικός Ξανθούλα Πορφυράκη.

Ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου, Δημήτρης Κουνενάκης, τίμησε τη συγγραφέα με το βιβλίο της πόλης του Αγίου Νικολάου και μεταξύ άλλων τόνισε ότι θα ήταν ευτύχημα «αν και άλλοι, όπως η συγγραφέας, εμπνέονταν το ίδιο θετικά για την πατρίδα μας, ιδιαίτερα αυτοί που την κυβερνούν».

Τέλος, την ευχαρίστησε γιατί αποτελεί «ένα διαβατήριο που το έχουμε ανάγκη σε πολύ δύσκολες για τους Έλληνες συνθήκες, ώστε να δουν και οι άλλοι ότι η Ελλάδα έχει και άλλα πράγματα να δείξει, ότι δεν είναι όλα αρνητικά».

(Φωτογραφία από sitiapress.gr)