Τον αποκλεισμό κατηγοριών ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις από συμμετοχή σε προκήρυξη του υπουργείου Εξωτερικών καταγγέλλει η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, η οποία διαμαρτύρεται έντονα με επιστολή της.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η Συνομοσπονδία με έκπληξη ενημερώθηκε από το «Κέντρο Ζωής για την υποστήριξη των ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS» ότι η υπ’ αριθμ. Π19ΓΕΝ – 34379 προκήρυξη που δημοσιεύθηκε στις 30.10.2017 για την πλήρωση με ειδική διαδικασία επιλογής, 5 κενών οργανικών θέσεων υπαλλήλων του κλάδου Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Εξωτερικών, αναφέρει ότι οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να έχουν την υγεία και τη φυσική καταλληλότητα για την εκτέλεση των καθηκόντων της θέσης του κλάδου των Εμπειρογνωμόνων, καθώς και ότι οι υπό διορισμό υπάλληλοι δεν πρέπει να πάσχουν από σοβαρά καρδιοαγγειακά ή σοβαρά αναπνευστικά ή νεφρολογικά ή μεταδοτικά νοσήματα ή σοβαρά νοσήματα του νευρικού συστήματος (Β’ περ. η).

Επίσης στο σημείο Θ’ της ανωτέρω προκήρυξης (Αίτηση Συμμετοχής-Δικαιολογητικά) προβλέφθηκε ότι για την απόδειξη της συνδρομής των αναφερομένων στην παράγραφο Β προσόντων, οι υποψήφιοι, που θα περιληφθούν στον πίνακα επιτυχόντων, υποχρεούνται να προσκομίσουν δύο (2) γνωματεύσεις (i) παθολόγου ή γενικού ιατρού και (ii) ψυχιάτρου, είτε του δημοσίου είτε ιδιωτών, με τις οποίες πιστοποιείται η υγεία τους.

«Αυτού του είδους ο αποκλεισμός συνιστά διάκριση και κατάφωρη παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων και έρχεται σε αντίθεση με τη νομοθεσία της χώρας. Τέτοιου είδους αποφάσεις παραπέμπουν σε εποχές σκοταδισμού.

Ζητείται η άμεση παρέμβαση της ηγεσίας του υπουργείου για τη διόρθωση της προκήρυξης», καταλήγει η ανακοίνωση.