Δράσεις, στοχευμένες στο να εξασφαλίσουν στέγη σε χιλιάδες νεοαστέγους, που προέκυψαν κυρίως τον τελευταίο χρόνο λόγω της οικονομικής κρίσης, αναλαμβάνει το υπουργείο Υγείας και ειδικότερα ο τομέας της πρόνοιας.

Όπως έγινε γνωστό, θα διατεθούν 400.000 ευρώ στον δήμο Αθηναίων και άλλες 100.000 ευρώ στον δήμο Θεσσαλονίκης, προκειμένου να επιλεγούν υπάρχουσες δομές (κτίρια, ξενοδοχεία κ.ά), όπου θα στεγαστούν οι νεοάστεγοι. Το υπουργείο Υγείας θα διαθέσει, επίσης, κονδύλι 300.000 ευρώ στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών για να στηρίξει συμπληρωματικά το πρόγραμμα σίτισης των αστέγων.

Σημειώνεται ότι ήδη άρχισε η καταγραφή των αστέγων, καθώς φαίνεται ότι έχουν τεθεί τα κριτήρια με βάση τα οποία κάποιος θα θεωρείται άστεγος και έχουν γίνει οι απαραίτητες μελέτες για να διερευνηθεί πόσες υποστηρικτικές δομές θα χρειαστούν για τη στέγασή τους. Ήδη, έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες, ώστε να χρησιμοποιηθούν για το λόγο αυτόν κτίρια στο κέντρο της Αθήνας.

Επιπλέον, οι δήμοι έχουν μπει στη διαδικασία αναζήτησης χώρων και με πολύ χαμηλό κόστος, ακόμη και με 3 ευρώ την ημέρα, για την προσωρινή αξιοπρεπή φιλοξενία νεοαστέγων.