Σε τραγική οικονομική κατάσταση βρίσκεται το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ τα προβλήματα  φαίνεται πως δεν θα λυθούν το τρέχον έτος αφού το χρέος παραμένει σταθερά σε υψηλά επίπεδα.

Την ίδια στιγμή ο προϋπολογισμός για το 2012 αναμένεται να κατατεθεί μόλις συγκροτηθεί το Συμβούλιο Διοίκησης, με τις παρούσες πρυτανικές αρχές να φοβούνται πως η χρηματοδότηση στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα καταβληθεί το καλοκαίρι.

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το ελλειμματικό ταμείο δημιουργεί το ενδεχόμενο να μην μπορέσει τους επόμενους μήνες το Ίδρυμα να καταβάλει τις υποχρεώσεις του αναφορικά με τα απαραίτητά λειτουργικά έξοδα, πράγμα που θα οδηγήσει στη μη λειτουργία του.

Βαρίδι το χρέος του 2011

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστημίου το χρέος του 2010 που ανέρχονταν στα 3.799.000 ευρώ μεταφέρθηκε στο 2011 με αποτέλεσμα το Ίδρυμα να είναι επιφορτισμένο με χρέη του παρελθόντος. Το 2011 ο αρχικά εγκεκριμένος προϋπολογισμός του Πανεπιστημίου ήταν 6.250.000 ευρώ, όμως τελικά το Ίδρυμα έλαβε 5.625.00 ευρώ για όλη τη διάρκεια του έτους.

Το ταμειακό υπόλοιπο του 2011 ανέρχεται στις 549.290 ευρώ, ενώ οι ανεξόφλητες υποχρεώσεις του Πανεπιστημίου ανέρχονται στα 3.379.730 ευρώ. Με λίγα λόγια το Πανεπιστήμιο ξεκίνησε τη νέα χρονιά (οικονομικό έτος) με ένα χρέος που αγγίζει τα 3 εκ. ευρώ.

Τα χρέη προς τις ΔΕΚΟ

Μία από τις βασικές πηγές χρεών του Πανεπιστημίου είναι οι ΔΕΚΟ. Το μεγαλύτερο κομμάτι οφειλομένων του Ιδρύματος είναι προς τη ΔΕΗ μιας και το Ίδρυμα κατά τη διάρκεια του 2011 στην προσπάθειά του να αποπληρώσει λογαριασμούς του 2010 «ξόδεψε» πολλές χιλιάδες ευρώ από τα χρήματα του 2011 με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να χρωστάει στη ΔΕΗ χρήματα για σχεδόν όλο το 2011.

Από το καλοκαίρι όμως έχουν σταματήσει και οι πληρωμές προς τον ΟΤΕ, με το Ίδρυμα να αδυνατεί να πληρώσει τους τακτικούς λογαριασμούς του αλλά και το μηνιαίο ποσό από διακανονισμό που έχει προχωρήσει με τον Οργανισμό για χρέος του 2008.

Μεγάλο όμως πρόβλημα υπάρχει με την παροχή φυσικού αερίου, καθώς όπως αποκάλυψε ο Ταχυδρόμος, η ΔΕΠΑ Θεσσαλίας απέστειλε ειδοποιητήριο διακοπής της παροχής μιας και το Ίδρυμα δεν είχε καταβάλει τον λογαριασμό για το δίμηνο Νοέμβριος- Δεκέμβριος.