«Ένας απ’ τους σημαντικότερους δημιουργούς της έβδομης τέχνης και κορυφαίος πρεσβευτής του ελληνικού πολιτισμού χάθηκε απρόσμενα χθες βράδυ» δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος για το θάνατο του Θόδωρου Αγγελόπουλου.

«Μπορεί να μην πρόλαβε να ολοκληρώσει την τελευταία ταινία της ζωής του, την “Άλλη θάλασσα” αλλά ο Αγγελόπουλος μας ταξίδεψε ίσως όσο κανένας άλλος έλληνας σκηνοθέτης με το έργο του. Του οφείλουμε όλοι μας ένα τεράστιο “ευχαριστώ”. Στην περίπτωσή του, η λέξη “αναντικατάστατος” αποκτά πραγματικό περιεχόμενο».

Η είδηση του αναπάντεχου και τραγικού θανάτου του Θόδωρου Αγγελόπουλου έχει συγκλονίσει την καλλιτεχνική και όχι μόνον, Ελλάδα. Πλήθος οι ανακοινώσεων από φορείς και τα συλλυπητήρια μηνύματα που απεστάλησαν στη γυναίκα του, Φοίβη, και τις τρεις κόρες τους.

«Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος έφυγε μ’ έναν απροσδόκητο τρόπο που μας αφήνει άναυδους και μελαγχολικούς» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου και τονίζει: «Η μνήμη και ο απεριόριστος σεβασμός στο έργο του είναι υποχρέωση και η αναγνώριση της προσφοράς του στον Ελληνικό Κινηματογράφο, αυτονόητη».

«Τρεις λόγοι για τους οποίους πρέπει να θυμόμαστε τον Θόδωρο Αγγελόπουλο» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ταινιοθήκη της Ελλάδος: «Έφερε τον ελληνικό κινηματογράφο στην πρώτη γραμμή και βραβεύτηκε επανειλημμένα στις Κάνες και τη Βενετία. Υπήρξε πάντα συνεπής στα πιστεύω του και στον κινηματογράφο του δημιουργού, αγωνιζόμενος με τους κορυφαίους ευρωπαίους συναδέλφους του για την προστασία του ευρωπαϊκού κινηματογράφου. Αγωνίστηκε για την επιβίωση του μοναδικού φορέα προστασίας της ελληνικής κινηματογραφικής κληρονομιάς (Ταινιοθήκη της Ελλάδος), από την θέση του Προέδρου. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην Φοίβη και τις τρεις κόρες του».