Σε εξαιρετικά δυσμενή θέση βρίσκονται χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς κατά την διάρκεια του παρελθόντος έτους, λόγω της οικονομικής κρίσης, δεν κατέστη δυνατόν να εισπράξουν από τους ενοικιαστές τους όλα ή μέρος των ενοικίων που δικαιούνταν.

Παρά το γεγονός αυτό, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα κληθούν να πληρώσουν φόρο και για τα ενοίκια που δεν εισέπραξαν. Και αυτό γιατί σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, σε φορολογία υπόκειται η απαίτηση ποσού και όχι η είσπραξη.

Στις περιπτώσεις των μισθωμάτων που αποδεδειγμένα δεν εισπράχθηκαν, παρέχεται η δυνατότητα στους φορολογουμένους, να μη φορολογηθούν, εφόσον εκχωρήσουν την απαίτησή τους στο Δημόσιο. Αυτό γίνεται (η εκχώρηση δικαιώματος), με απλή εγγραφή δήλωση του υπόχρεου, στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., μέσα στο οικονομικό έτος που τα εισοδήματα αυτά φορολογούνται.

Με την εγγραφή δήλωση, παραδίδονται στον προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ., τα αποδεικτικά της εκχωρούμενης απαίτησης. Ο εκμισθωτής θα συμπληρώσει στο έντυπο Ε2 τα στοιχεία του ακινήτου, γράφοντας στο ονοματεπώνυμο ενοικιαστή, «εκχώρηση δικαιώματος στο Δημόσιο», χωρίς ποσά, αναγράφοντας μόνο τους μήνες μίσθωσης και τον ΑΦΜ του ενοικιαστή.