Αγώνα δρόμου δίνουν τα υπουργεία Εσωτερικών και Περιβάλλοντος και ο φορέας διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική για να προχωρήσει ο περιφερειακός σχεδιασμός και να αρχίσει η κατασκευή των ολοκληρωμένων εγκαταστάσεων επεξεργασίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», στόχος είναι έως το τέλος του έτους να έχουν δημοπρατηθεί, καθώς τότε εκπνέει η παράταση που έχει δώσει στην Ελλάδα η Ε.Ε. Αλλιώς υπάρχει κίνδυνος να χαθεί η κοινοτική χρηματοδότηση.

Ο ΕΣΔΚΝΑ έχει ήδη στείλει τις περιβαλλοντικές μελέτες για αδειοδότηση στο αρμόδιο υπουργείο και εντός διμήνου αναμένεται να εκδοθούν οι άδειες. Ακολουθεί η έκδοση των αποφάσεων για το ύψος των χρηματοδοτήσεων καθώς και οι διαδικασίες με τις οποίες θα προχωρήσει η δημοπράτησή τους και οι προγραμματικές συμφωνίες με τους αναδόχους.

Εκτός από τους δύο χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) που έχουν δρομολογηθεί να κατασκευαστούν σε Κερατέα και Γραμματικό, ανοίγει τώρα το κεφάλαιο δημιουργίας τεσσάρων νέων εργοστασίων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων συνολικής δυναμικότητας 1,4 εκατ. τόνων τον χρόνο, καθώς και τριών εργοστασίων κομποστοποίησης. Δυτική Αττική (Φυλή και Ανω Λιόσια), Κερατέα και Γραμματικό θα φιλοξενήσουν αντιστοίχως αυτούς τους χώρους Ολοκληρωμένης Επεξεργασίας και Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ). «Η Αυτοδιοίκηση περιμένει από την κυβέρνηση να αποφασίσει το ποσό που θα διατεθεί για τη διαχείριση των απορριμμάτων», σημειώνει ο πρόεδρος του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής, Νίκος Χιωτάκης, υποστηρίζοντας πως το κόστος εκτιμάται γύρω στα 400 εκατομμύρια ευρώ.

Δείτε εδώ το «χάρτη» των σκουπιδιών

Στην τελική ευθεία φαίνεται πως θα μπει και ο ΧΥΤΑ Κερατέας, καθώς είναι ο μοναδικός στην Αττική που δεν έχουν αρχίσει τα έργα λόγω των αντιδράσεων από την τοπική κοινωνία. Σύμφωνα με πληροφορίες, το επόμενο διάστημα με τη συνδρομή και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη θα γίνει η εγκατάσταση του εργολάβου ώστε να προχωρήσει η κατασκευή του.