Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες έχει μετατραπεί η ανεύρεση εργασίας στην τηλεόραση και το θέατρο, με τους εκπροσώπους της να περνούν δύσκολες στιγμές, τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε βιοποριστικό επίπεδο.

«Θύματα» της πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης είναι οι ηθοποιοί που βλέπουν τις δουλειές να μειώνονται δραματικά με τις θέσεις εργασίας στην τηλεόραση να έχουν συρρικνωθεί κατά 80% τα τελευταία χρόνια.

Το 2007 οι τηλεοπτικοί σταθμοί έβγαλαν στον αέρα περί τις 43 παραγωγές μυθοπλασίας. Τη φετινή τηλεοπτική σεζόν μόλις έξι σειρές προβάλλονται σε Mega και ΑΝΤ1, εκ των οποίων οι τρεις μόνο είναι καινούργιες. Στο θέατρο είναι ακόμη χειρότερη η κατάσταση με τους μισθούς να εξασφαλίζουν στους «λαμπερούς» πρωταγωνιστές ίσα ίσα την πληρωμή του ενοικίου.

Οι «πρωταγωνιστές» της κρίσης δεν διστάζουν να παραδεχθούν στο «Εθνος της Κυριακής» τη δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος των ηθοποιών, αλλά και να μοιραστούν τις προσωπικές πτυχές ενός συλλογικού «δράματος».

«Ολοι οι ηθοποιοί, από τους πιο δημοφιλείς μέχρι τους λιγότερο γνωστούς, βρίσκονται σε τραγική κατάσταση» δηλώνει με αφοπλιστική ειλικρίνεια η Κάτια Δανδουλάκη. «Η τηλεόραση ήταν μια διέξοδος οικονομική για τον ηθοποιό, αλλά πλέον οι σειρές που γίνονται είναι μία ή δύο. Η πτώση στο θέατρο είναι της τάξεως του 60%, άρα στην τσέπη του ηθοποιού κατά 70-80%. Δεν έχω βρεθεί σε χειρότερη κατάσταση ποτέ!», αποκαλύπτει η έμπειρη πρωταγωνίστρια και θιασάρχης.

Την τραγική κατάσταση περιγράφει και ο Παύλος Χαϊκάλης, ο οποίος φέτος θα πρωταγωνιστούσε στον 4ο κύκλο της σειράς «50-50» που λόγω κρίσης, προς το παρόν, αναβλήθηκε. «Η τηλεόραση περνάει τη χειρότερη φάση των τελευταίων χρόνων. Η κρίση έχει επηρεάσει τη δουλειά μας, τους μισθούς μας, τον τρόπο πληρωμής μας. Δεν πληρωνόμαστε τις επαναλήψεις -σε άλλη χώρα θα είχαμε λύσει το πρόβλημά μας με τις επαναλήψεις μόνο- και πλέον δύο δουλειές μπορεί να κάνει ένας ηθοποιός, όχι παραπάνω», λέει ο δημοφιλής ηθοποιός που φέτος ξαναπιάνει το μικρόφωνο μαζί με Τα Παιδιά Απ’ Την Πάτρα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Κατερίνα Λέχου, παρότι την περσινή σεζόν γνώρισε τεράστια επιτυχία με «Το Νησί»: «Το επάγγελμά μας, είναι από τη φύση του ανασφαλές. Είμαστε δύο φορές τον χρόνο άνεργοι. Οπότε η κρίση δεν μου δημιουργεί παραπάνω ανασφάλεια, με την έννοια ότι είμαι εκπαιδευμένη κάθε μέρα να διεκδικώ το ψωμί μου. Δεν θεωρώ δεδομένο ότι κάποιος θα μου δίνει ψωμί». Η ηθοποιός δεν διστάζει να πει τα πράγματα με το όνομά τους, υποστηρίζοντας ότι λόγω της τηλεόρασης είχε δημιουργηθεί ένας υδροκεφαλισμός στο σύστημα των ηθοποιών, «επειδή η τηλεόραση μπορούσε να απορροφά όλα αυτά τα νέα παιδιά που έβγαιναν σωρηδόν από τις σχολές. Τώρα, όλα αυτά τα νέα παιδιά με τόσα όνειρα έχουν μείνει ξεκρέμαστα», διαπιστώνει με πικρία.