Ο Φώτης και ο Χριστόφορος είναι δύο γαϊδούρια που γλίτωσαν στο… παρά πέντε από τα δόντια της οικονομικής κρίσης και αυτό χάρη στην βρετανική βοήθεια.

Οι Βρετανοί προσπαθούν να διασώσουν τα γαϊδούρια της Ελλάδας από τη δίνη της κρίσης καθώς οι ιδιόκτητές τους τα εγκαταλείπουν λόγω οικονομικών δυσκολιών.

Η εφημερίδα «Wall Street Journal» αφιερώνει σημερινό της δημοσίευμα στην «οδύσσεια» δύο γαϊδουριών, του Φώτη και του Χριστόφορου τα οποία στάθηκαν τελικά τυχερά και βρήκαν καταφύγιο στο «Donkey Palace» στη Βρετανία. Πρόκειται για ένα παλάτι – στάβλο ο οποίος στεγάζεται σε αριστοκρατική έπαυλη 11.000 εκταρίων που ανήκει στην κόρη ενός πρώην δούκα του Νόρφολκ.

Τα δύο γαϊδούρια ξεκίνησαν ένα πενθήμερο ταξίδι με ειδικό φορτηγό και πλέον απολαμβάνουν τον ύπνο τους σε καθαρό και θερμαινόμενο στάβλο ενώ τρέφονται αποκλειστικά με χόρτο για άλογα αγώνων. Μάλιστα μερικά από τα γαϊδούρια εργάζονται πού και πού για να σπάνε τη μονοτονία της ημέρας κάνοντας βόλτα παιδιά με ψυχικές διαταραχές ως θεραπεία ενώ άλλα μεταφέρουν πράγματα προκειμένου να ανακουφίσουν τους ηλικιωμένους.

Ωστόσο, όπως υποστηρίζει το δημοσίευμα, η κατάσταση στην Ελλάδα είναι δραματική για τα γαϊδούρια καθώς ολοένα και περισσότεροι ιδιοκτήτες τα εγκαταλείπουν αδυνατώντας να τα συντηρήσουν ενώ άλλοι τα αφήνουν να πεθάνουν από την πείνα.