Ξεκίνησαν το πρωί στην Λευκωσία , εργασίες ανασκαφής, για τον εντοπισμό λειψάνων Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι εξαφανίστηκαν στις ταραχές του 1963-64.

Τις εργασίες έχει αναλάβει η Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων (ΔΕΑ), όπου αυτή τη στιγμή διενεργεί ανασκαφές στην Πάφο και στα κατεχόμενα για την ανεύρεση λειψάνων Ελληνοκυπρίων – Ελλήνων αγνοουμένων ή πεσόντων κατά την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο το 1974.

Πληροφορίες φέρουν την ύπαρξη ενός πηγαδιού, την περίοδο του έτους 1974, σε συγκεκριμένο σημείο κοντά σε ιδιωτική κλινική, στο οποίο ρίχθηκαν κάποιοι Τουρκοκύπριοι.

Στο κοντινό σημείο, είχαν βρεθεί παλαιότερα, λείψανα πέντε άλλων Τουρκοκυπρίων αγνοουμένων.

Η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει δηλώσει στη ΔΕΑ 502 Τουρκοκυπρίους αγνοουμένους από το 1963-64 και 1974. Οι μισοί είναι από την περίοδο 63-64.

Μέχρι στιγμής από τις ανασκαφές της ΔΕΑ στα κατεχόμενα δεν έχουν βρεθεί λείψανα Ελλήνων αγνοουμένων του 1974.

Όμως, από το πρόγραμμα ανασκαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας στο ελεύθερο τμήμα της Κύπρου βρέθηκαν και ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο DNA τα λείψανα 13 Ελλήνων αγνοουμένων, 40 πεσόντων, 154 Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων και 37 πεσόντων και 53 Τουρκοκυπρίων αγνοουμένων.

Μετά την εισβολή είχαν δηλωθεί 1.619 περιπτώσεις Ελληνοκύπριων αγνοουμένων. Τελευταία, έχουν κατατεθεί ακόμη 41 περιπτώσεις Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων της εποχής 1963/64, χωρίς κανένας από αυτούς να έχει ταυτοποιηθεί ακόμη.

Ο πρόεδρος της ΔΕΑ, Νίκος Θεοδοσίου, ανέφερε, ότι η ταχύτητα που παρατηρείται σε ό,τι αφορά τον τομέα των εκταφών είναι τώρα γρηγορότερη σε σύγκριση με τους αρχικούς ρυθμούς, καθώς αρχικά υπήρχαν δύο συνεργεία, ενώ σήμερα υπάρχουν οκτώ.

Εξέφρασε, παράλληλα, ανησυχία για τη συνέχιση του έργου της ΔΕΑ,σε περίπτωση που σε συνάρτηση με τις εξελίξεις στο Κυπριακό, προκύψει ενδεχόμενο απόφασης από τα κατεχόμενα για αναστολή των εργασιών.