Λιγότερες κατά 1,5 δισ. ευρώ, θα είναι οι κρατικές ενισχύσεις, προς τα ασφαλιστικά ταμεία τη νέα χρονιά, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο προϋπολογισμός.

Όπως αναφέρει σε  άρθρο του το 24h.gr, την ώρα που τα ταμεία αντιμετωπίζουν σοβαρό ταμειακό πρόβλημα, έχουν μειωμένα έσοδα από εισφορές και απώλειες από τόκους λόγω του PSI, το κράτος μειώνει τις επιχορηγήσεις κατά 1,5 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα από τα 16,5 δισ. ευρώ, το 2011, το ποσό των επιχορηγήσεων στο σύνολο, πέφτει στα 15 δισ. ευρώ.
Τα συνολικά έσοδα του κοινωνικού προϋπολογισμού προβλέπονται μειωμένα κατά 579 εκατ. ευρώ λόγω της συνεχιζόμενης ύφεσης και της απώλειας εσόδων από τόκους, λόγω του κουρέματος του δημόσιου χρέους, ενώ οι συνολικές δαπάνες προβλέπεται να μειωθούν κατά 2 περίπου δισ. ευρώ.

Η μείωση αυτή θα προέλθει κυρίως από τη μικρότερη δαπάνη προσωπικού κατά 254 εκατ. ευρώ, από τις συντάξεις κατά 220 εκατ. ευρώ αλλά κυρίως από τη μείωση των δαπανών κατά 1,2 δις. ευρώ που αφορά στην παροχή φαρμάκων στους ασφαλισμένους και σε παλαιότερα χρέη νοσοκομείων.

Σχετικά με τις απώλειες των ασφαλιστικών ταμείων από το κούρεμα των ομολόγων, ο Ευ. Βενιζέλος επεσήμανε ότι η ετήσια επιχορήγηση των ασφαλιστικών ταμείων είναι περίπου το 50% του χαρτοφυλακίου τους στο άρτιο.

Το χαρτοφυλάκιο τους στο άρτιο είναι 27 δισεκατομμύρια αν τα ομόλογα εκληφθούν με αξία 100%.. Δηλαδή σε δύο χρόνια το κράτος δίνει όλο το χαρτοφυλάκιο. Εμείς, λοιπόν, αναλαμβάνουμε να καλύψουμε την ετήσια ροή, είπε στη συνέντευξη τύπου ο υπουργός οικονομικών.