Το ημερολόγιο και άλλα πενήντα τεκμήρια από το αρχείο του κορυφαίου γλωσσολόγου και εκπροσώπου του δημοτικισμού Μανόλη Τριανταφυλλίδη παρουσιάζει το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών (Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη) του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στη βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου, στο Παλαιό Φάληρο.

Η έκθεση, που θα διαρκέσει έως τις 27 Νοεμβρίου, διοργανώνεται με την
ευκαιρία του 8ου συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας Ορολογίας, που φέτος
είναι αφιερωμένο στον Μανόλη Τριανταφυλλίδη.

Σίναι η πρώτη φορά που παρουσιάζονται τμήματα του αρχείου του Μανόλη Τριανταφυλλίδη στην Αθήνα.

Μεταξύ άλλων εκτίθενται χειρόγραφα, μαθητικά τετράδια, φωτογραφίες, έγγραφα και επιστολές του κορυφαίου γλωσσολόγου. Σε αυτά συγκαταλέγονται το απολυτήριο του Γυμνασίου, το διδακτορικό του δίπλωμα (1909), το εκλογικό βιβλιάριό του και δακτυλόγραφο σχέδιο αντιφώνησης του Μανόλη Τριανταφυλλίδη στην τιμητική εκδήλωση προς τιμήν του στο θέατρο «Ολύμπια» στην Αθήνα (28/5/1951), όπου είναι εμφανή τα σημάδια της νόσου Πάρκινσον.

Επίσης, παρουσιάζονται επιστολές του προς τον πρώτο καθηγητή Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και καθηγητή του, Γεώργιο Χατζιδάκι, το 1905, με τις οποίες του ζητάει τη γνώμη του για την πραγματεία του «Ξενηλασία ή Ισοτέλεια», καθώς και προς την Πηνελόπη Δέλτα (το 1920), όπου αναπτύσσει θέματα ψυχανάλυσης.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το ημερολόγιου του αδελφού του, Μαθιού Τριανταφυλλίδη, ο οποίος πολέμησε στους βαλκανικούς πολέμους στα μέτωπα των Ιωαννίνων και της Ανατολικής Μακεδονίας.

Η έκθεση συμπληρώνεται με στοιχεία από την ιστορία του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών, υλικό από εκδηλώσεις που έγιναν προς τιμήν του Τριανταφυλλίδη, καθώς και εκδόσεις του Ινστιτούτου.

Η έκθεση είναι επισκέψιμη για το κοινό τις ώρες λειτουργίας της Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Ευγενίδου (Δευτέρα έως Πέμπτη 8.30 π.μ.-8 μ.μ., Παρασκευή 8.30 π.μ.-3 μ.μ., και Σάββατο 8.30 π.μ.- 2 μ.μ.).