Η επέκταση του Μετρό προς την Καλαμαριά, μετά από την πρόσφατη απόφαση της Διαχειριστικής Αρχής του ΥΠΕΚΑ για την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ, με χρηματοδότηση 425 εκατ. ευρώ, παρουσιάστηκε σήμερα σε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμαριάς.

Οι εργασίες κατασκευής της επέκτασης θα ξεκινήσουν το πρώτο εξάμηνο του 2012, με τα τεύχη δημοπράτησης να έχουν ήδη ετοιμαστεί για την υλοποίηση αυτού του σημαντικού και ξεχωριστού έργου στα όρια του Δήμου Θεσσαλονίκης, όπως το χαρακτήρισε ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννης Μαγκριώτης. Η δημοπράτηση του έργου αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες.

Για νέα αρχή κάνει λόγο ο Πρόεδρος της «Αττικό Μετρό ΑΕ», Χρήστος Τσίτουρας, ο οποίος παρουσίασε σε διαφάνειες την πορεία εξέλιξης του Μετρό, εκφράζοντας την ελπίδα το έργο να ολοκληρωθεί πολύ πιο γρήγορα από ότι προγραμματίζεται.

Η υλοποίηση του έργου προχωρά κανονικά και όπως διαβεβαίωσε ο κ. Μαγκριώτης θα ολοκληρωθεί το 2015. Μέσω της πρώτης αυτής επέκτασης του Μετρό, μήκους περίπου 4,8 χιλ., που θα ξεκινά από το σταθμό «Πατρικίου», τον ενδέκατο, κατά σειρά, της βασικής γραμμής του Μετρό, υπολογίζεται ότι θα μετακινούνται καθημερινά περί τους 90.000 επιβάτες. Η επέκταση θα περιλαμβάνει δύο σήραγγες μονής τροχιάς και πέντε σταθμούς.

Η χάραξη αυτής της επέκτασης του Μετρό, που από το σταθμό «Μίκρα» θα οδηγεί προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία», δεν έγινε τυχαία, τόνισε ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Θεοδόσης Μπακογλίδης, επισημαίνοντας ότι οι σταθμοί της θα ευνοούν τη λειτουργία της πόλης.

Ενθαρρυντικές για την απρόσκοπτη κατασκευή της επέκτασης του Μετρό προς την Καλαμαριά θεωρούνται οι γνωματεύσεις των Εφοριών Αρχαιοτήτων, ότι στο τμήμα αυτό δεν αναμένονται αρχαιολογικά ευρήματα.

Στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμαριάς, παρέστησαν βουλευτές της Θεσσαλονίκης, ο αναπληρωτής περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Διονύσης Ψωμιάδης, ο διευθυντής Έργων Μετρό Θεσσαλονίκης, Γιώργος Κωνσταντινίδης, η Επιτροπή Διαβούλευσης και εκπρόσωποι φορέων της πόλης.