Για δυσφήμιση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κάνει λόγο ο Σύνδεσμος των ηλεκτροπαραγωγών από ΑΠΕ (ΕΣΗΑΠΕ) με αφορμή δημοσιεύματα που αναφέρονται στη χρέωση προμηθευτών που θεσπίστηκε πρόσφατα ως έσοδο υπέρ του λογαριασμού χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών.

Σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνει ότι η χρέωση δεν αποτελεί τέλος υπέρ των ΑΠΕ αλλά ανταποδοτική χρέωση που πληρώνουν οι προμηθευτές για το φθηνότερο (λόγω ΑΠΕ) ρεύμα που αγοράζουν.

«Πλήθος έγκυρων και εξειδικευμένων μελετών τα τελευταία χρόνια (ΕΜΠ, ΑΠΘ, ΙΟΒΕ, κ.ά.) έχουν τεκμηριώσει, πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι οι ΑΠΕ μειώνουν σημαντικά την Οριακή Τιμή Συστήματος, χωρίς, όμως, να καρπώνονται οι ίδιες ή οι καταναλωτές αυτή την μείωση.

Αντιθέτως, η μείωση αυτή κατέληγε για πολλά χρόνια σε επιδότηση υπέρ των προμηθευτών, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται διαρκώς διογκούμενα ελλείμματα στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ», αναφέρει ο Σύνδεσμος.

Τονίζει ακόμη ότι η σχετική διάταξη ψηφίστηκε με ευρύτατη πλειοψηφία και ότι η ΡΑΕ και ο Λειτουργός της Αγοράς (ΛΑΓΗΕ) θα αντιμετωπίσουν, με εύλογο και αποδοτικό τρόπο, οποιαδήποτε δυσκολία και πρόβλημα παρουσιαστεί στην πράξη, κατά την εφαρμογή της συγκεκριμένης ρύθμισης.