Υπουργικό «μπλόκο» στην προβολή προϊόντων που απευθύνονται σε παιδιά

Οι άσεμνες αποκριάτικες παιδικές στολές και εκείνη που αναπαριστά τον Χίτλερ


ΕΛΛΑΔΑ
17:16
06/02/2017
Υπουργικό «μπλόκο» στην προβολή προϊόντων που απευθύνονται σε παιδιά
4
loading

Μια σειρά από προϊόντα, όπως η παιδική στολή που αναπαριστά τον Χίτλερ και άσεμνες αποκριάτικες στολές που παρουσιάζονται ως παιδικές σε ιστοσελίδες ή/και καταστήματα, μπαίνουν στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομίας.

Συγκεκριμένα, όπως γνωστοποιήθηκε, έπειτα από καταγγελίες που υπεβλήθησαν στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, τις οποίες εν συνεχεία ο Γενικός Γραμματέας, Α. Παπαδεράκης διαβίβασε στην Επιτροπή Προστασίας Ανηλίκων, και αφορούσαν καταναλωτικά προϊόντα που απευθύνονταν σε ανήλικους, ο υπουργός Δ. Παπαδημητρίου στη βάση γνωμοδότησης της Επιτροπής, υπέγραψε σχετική απόφαση, σύμφωνα με την οποία:

 • Δε θα περιλαμβάνονται προϊόντα, όπως το σακίδιο πλάτης με απεικόνιση γλειφιτζουριού και επιγραφή «Lickitslowly» και άλλα παρόμοια, σε καταστήματα παιχνιδιών, σε παιδικά τμήματα καταστημάτων και σε έντυπα / φυλλάδια / e-shops που απευθύνονται σε ανήλικους καταναλωτές και ιδίως σε παιδιά κάτω των 14 ετών. Το σκεπτικό της γνωμοδότησης της Επιτροπής, αναφέρει ότι προϊόντα που με εικονικές αναπαραστάσεις εκπέμπουν εμμέσως ή ευθέως μηνύματα με σεξουαλικό περιεχόμενο στο πλαίσιο εμπορικής πρακτικής και όχι ως αποτέλεσμα ενός μελετημένου και σωστά διαρθρωμένου προγράμματος σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στο πλαίσιο της εκπαίδευσης ή της οικογένειας, μπορεί να λειτουργήσουν αρνητικά προς το παιδί εξοικειώνοντάς το, μεταξύ άλλων, με σεξιστικά πρότυπα.
 • Δε θα επιτρέπεται η εμπορική προβολή προϊόντων, όπως οι άσεμνες αποκριάτικες στολές που παρουσιάζονται ως παιδικές σε ιστοσελίδες ή/και καταστήματα, προκειμένου να μην στρεβλώνεται η εικόνα της παιδικότητας και να μην αλλοιώνονται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ηλικίας αυτής, παραβιάζοντας την ομαλή ψυχολογική τους ανάπτυξη.
 • Δε θα επιτρέπεται η εμπορική προβολή προϊόντων, όπως η παιδική στολή που αναπαριστά τον Χίτλερ, με το αιτιολογικό ότι η διάθεση τέτοιων στολών παραπέμπει σε στάσεις και χειρονομίες άμεσα συνδεδεμένες με εγκλήματα μίσους, όπως ο ναζιστικός χαιρετισμός.

Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή Προστασίας Ανηλίκων αποτελεί βάσει του άρθρου 7α του ν. 2251/1994, διεπιστημονικό συμβουλευτικό όργανο της Πολιτείας σε θέματα προστασίας της ψυχικής υγείας των παιδιών από εμπορικές πρακτικές και καταναλωτικά προϊόντα.

Σημειώνεται, επίσης, ότι βάσει του άρθρου 13α παρ. 2 του Ν.2251/1994 για την Προστασία του Καταναλωτή, προβλέπεται η επιβολή διοικητικών κυρώσεων σε βάρος των παραβατών των διατάξεων του ως άνω νόμου.

Τέλος, επισημαίνεται ότι αποδέκτες της ως άνω απόφασης, μεταξύ άλλων, είναι: η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας, το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, το Συμβούλιο Ελέγχου Επικοινωνίας, καθώς και οι Ενώσεις Καταναλωτών, ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων και η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, προκειμένου να ενημερωθούν και να ενημερώσουν τα μέλη τους.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

4
σχόλια
 1. avatar Ευπατριδης

  Παιδάκια,ντυθείτε Στάλιν άφοβα αυτές τις αποκριες!!!Θα σας φωνάζουνε και \"πατερούλη\"......

 2. avatar Λάκης7

  ακους εκει να απαγορευσουν τις αποκριατικες στολες με τον χιτλερ οι φασιστες αριστεροι!
  τωρα, πως το τρολι-χρυσαυγουλο criskalts
  θα βρει στολη χιτλερ;;;; πως;;;;
  χεχεχε

 3. avatar Κανένας

  Θα κόψουν άσεμνες στολές και μυνήματα σεξουαλικού περιεχομένου για παιδιά. Πολύ καλά θα κάνουν! Τα σεμινάρια όμως για γκέι, λεσβίες, τρανσέξουαλ και όλα τα λοιπά πέφτουν βροχή στα σχολεία, έτσι?

 4. avatar Κανένας

  Κόβουν τον Χίτλερ? Να μία ωραία ευκαιρία για τον Στάλιν!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει