Χειροκροτήματα, χαμόγελα ζωγραφισμένα στα πρόσωπα, αντιφασιστικά και αντιρατσιστικά συνθήματα, μπαλόνια… Αυτοί ήταν οι τρόποι με τους οποίους μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί και συλλογικότητες από το χώρο της αριστεράς, υποδέχτηκαν τα παιδιά των προσφύγων στην πρώτη τους μέρα στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Περάματος.

Το κλίμα θερμό και αλληλέγγυο απέναντι στα παιδιά που εκδιώχθηκαν από τη χώρα τους, θύματα του πολέμου στη Συρία. Σε εκείνα τα παιδιά που έφτασαν στην Ελλάδα στοιβαγμένα σε βάρκες για να ξεφύγουν από το μένος των πολεμικών συρράξεων. Απέναντι στις αντιδράσεις και στις ρατσιστικές συμπεριφορές, η εκπαιδευτική κοινότητα, οι μαθητές, οι γονείς, αλλά και οι αλληλέγγυοι καλωσόρισαν τα προσφυγόπουλα που έμπαιναν στο Δημοτικό σχολείο δειλά-δειλά, αλλά με χαρούμενα πρόσωπα και, κυρίως, με το αθώο παιδικό τους βλέμμα.

prsfsxoikn5

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, Τα πανό καλωσορίσματος από επιτροπές μαθητών, συλλόγους γονέων, κηδεμόνων και εκπαιδευτικών, ξεχώριζαν στην οδό Νίκης, στο νέο Ικόνιο Περάματος. Το παρόν έδωσαν ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Ι. Παντής, ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Γ. Γαβρίλης, μέλη της τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς επίσης και φορείς και συλλογικότητες για τους πρόσφυγες.

Σε δηλώσεις του ο κ. Παντής τόνισε ότι: «Κάθε μέρα ανοίγουμε νέα σχολεία σε ολόκληρη την χώρα, όπως και σήμερα στο Πέραμα, και προχωράμε κανονικά το πρόγραμμα μας. Το υπουργείο Παιδείας έχει την ευθύνη για την εκπαίδευση και την εκπαιδευτική δραστηριότητα όλων των παιδιών των προσφύγων που βρίσκονται στον ελληνικό χώρο». Σε ερώτηση δημοσιογράφων γιατί επιλέχθηκε το συγκεκριμένο σχολείο για να φοιτήσουν τα παιδιά των προσφύγων, εφόσον είχαν προηγηθεί αντιδράσεις το προηγούμενο διάστημα, ο κ. Παντής υπογράμμισε ότι «σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση, τα σχολεία επιλέχθηκαν επειδή πληρούν κάποια κριτήρια, κυρίως παιδαγωγικά και εκπαιδευτικά.  Η πολιτική βούληση λέει να πάνε τα παιδιά στα σχολεία. Ο τρόπος, το πού θα πάνε, τι μαθήματα θα κάνουν κ.α. αυτά όλα υπακούν σε παιδαγωγικούς κανόνες».

prsfsxoikn2

Σχετικά με τις αιτήσεις των μετεγγραφών που έχουν παρουσιαστεί, ο κ. Παντής ανέφερε ότι «είναι θέμα των υπηρεσιών της Πολιτείας και όχι του υπουργείου Παιδείας». Καταλήγοντας ο γ.γ. Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας επισήμανε ότι «θα ακολουθήσουμε τους παιδαγωγικούς κανόνες που πρέπει, για να ξεδιπλώσουμε το σχέδιο του υπουργείου για τα παιδιά των προσφύγων». Τέλος, ευχαρίστησε όλους τους γονείς και τους μαθητές που βρέθηκαν στο 1ο Δημοτικό σχολείο για να καλωσορίσουν τα προσφυγόπουλα.

Με την σειρά του ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Γ. Γαβρίλης υποστήριξε ότι   «η ένταξη των παιδιών των προσφύγων στη σχολική ζωή συνιστά τη δημοκρατική και ομαλή ένταξή τους και αποτρέπει φαινόμενα και συμπεριφορές γκετοποίησής τους. Στο Πέραμα, η τοπική αυτοδιοίκηση, οι φορείς της πόλης, υποδέχονται με αλληλεγγύη τα παιδιά των προσφύγων στο εκπαιδευτικό σύστημα και σε ό,τι μας αναλογεί με την καθημερινή  μας παρουσία θα κάνουμε τα αναγκαία για τη δημοκρατική και ομαλή ένταξή τους και την αναγκαία κοινωνικοποίησή τους».

prsfsxoikn6

Ο κ. Ν. Μπελαβίλας, αναπληρωτής συντονιστής της επιτροπής για τα παιδιά των προσφύγων, καλωσορίζοντας τα, σχολίασε τη σημερινή επιλογή να είναι κλειστές οι πόρτες του σχολείου προς τους υπόλοιπους παρευρισκόμενους, αναφέροντας ότι «λόγω των γεγονότων με την Χρυσή Αυγή το προηγούμενο διάστημα, έκαναν μια τέτοια επιλογή για να είναι τα παιδιά των προσφύγων ασφαλή». Επιπλέον, ευχαρίστησε τους μαθητές και τους γονείς του Περάματος για την παρουσία τους, καθώς βοήθησαν με τη σειρά τους να ξεκινήσει το πρόγραμμα. Ακόμη ανέφερε ότι «από Σεπτέμβριο τα παιδιά θα ενταχθούν στα πρωϊνά σχολεία, ωστόσο προς το παρόν είναι υπό καθεστώς προστασίας».

Από την πλευρά του ο κ. Δημήτρης Καρύδης, μέλος του πολιτικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε ότι : «Βρέθηκα σήμερα εδώ ως μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και πρώην βουλευτής Πειραιά, μαζί με το γραμματέα ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΠΑΣΟΚ, Βασίλη Χρονόπουλο, για να εκφράσουμε την συμπαράστασή, την αλληλεγγύη και την ευαισθησία μας, ώστε τα προσφυγόπουλα να μπορούν να έχουν το δικαίωμα στην εκπαίδευση και στην γνώση της ελληνικής γλώσσας και τον πολιτισμό και να πούμε ένα ηχηρό όχι στον ρατσισμό και στη μισαλλοδοξία που καλλιεργεί συστηματικά η Χρυσή Αυγή και οι δυνάμεις του σκοταδισμού στη χώρα μας.

prsfsxoikn4

«Το Νέο Ικόνιο Περάματος χτίστηκε από Έλληνες πρόσφυγες της Μικράς Ασίας. Οι απόγονοι των Ελλήνων προσφύγων πρέπει να δεχτούν με αγάπη τα παιδιά των προσφύγων μίας χώρας η οποία το 1922 είχε συνδράμει στη σωτηρία και την ανακούφιση των ξεριζωμένων Μικρασιατών», ανέφερε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του ο Γιάννης Μοίρας, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου των Ανεξάρτητων Ελλήνων και Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής. «Δε νομίζω», πρόσθεσε «ότι οι γονείς που αντιδρούν είναι οπαδοί της γνωστής δολοφονικής νεοναζιστικής συμμορίας, υπό το μανδύα κοινοβουλευτικού κόμματος, που αναπτύσσει ιδιαίτερη δράση στην περιοχή. Προφανώς υφίσταται και ένα έλλειμμα πλήρους, σωστής ενημέρωσης. Ας αναλάβουν οι αρχές, οι αρμόδιοι και όλοι εμείς που πολιτευόμαστε και εκλεγόμαστε στον Πειραιά να εξηγήσουμε στους κατοίκους πως ακριβώς έχει η κατάσταση και όλα θα πάνε καλά. Καλώς όρισαν τα προσφυγόπουλα και τους ευχόμαστε καλά γράμματα».

prsfsxoikn7

Εκπρόσωποι μαθητών από τα σχολεία του Περάματος δήλωσαν πως είναι αλληλέγγυοι απέναντι στα παιδιά των προσφύγων και πως καταδικάζουν τα γεγονότα που συνέβησαν πριν λίγο καιρό. Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά «η τρομοκρατία και οι ρατσιστικές συμπεριφορές απέναντι τους δεν θα περάσουν. Επικροτούν κάθε τέτοια ενέργεια του κράτους, καθώς τα παιδιά των προσφύγων έχουν δικαίωμα στη μόρφωση και κανείς δεν μπορεί να τους το πάρει πίσω».

prsfsxoikn3

Σημειώνεται ότι σε μια κίνηση αλληλεγγύης και στήριξης των παιδιών των προσφύγων οι μαθητές από τα σχολεία του Περάματος συγκέντρωσαν σχολικά είδη για να τα προσφέρουν στους νέους μαθητές. Το 1ο Δημοτικό σχολείο Περάματος ήταν το τρίτο και τελευταίο στη σειρά που υποδέχτηκε για φοίτηση παιδιά των προσφύγων από τη δομή φιλοξενίας των προσφυγών στο Σχιστό. Προηγήθηκαν το 15ο Δημοτικό σχολείο της Νίκαιας και το 5ο Δημοτικό σχολείο Κερατσινίου όπου τα μικρά προσφυγόπουλα έτυχαν θερμής υποδοχής.