Σύγχυση με την αυτόνομη θέρμανση χωρίς την συγκατάθεση της πολυκατοικίας

Εγκύκλιο ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος


ΕΛΛΑΔΑ
6:27
05/01/2017
Σύγχυση με την αυτόνομη θέρμανση χωρίς την συγκατάθεση της πολυκατοικίας
12
loading

Εγκύκλιο που θα διευκρινίζει το νέο καθεστώς για την εγκατάσταση αυτόνομων συστημάτων θέρμανσης σε μεμονωμένα διαμερίσματα πολυκατοικιών ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκειμένου να διευκρινίσει τις προϋποθέσεις αποκοπής από το σύστημα κεντρικής θέρμανσης.

Υπενθυμίζεται ότι νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε πρόσφατα προβλέπει δυνατότητα τοποθέτησης αυτόνομων συστημάτων χωρίς προηγούμενη έγκριση από το 51% των συνιδιοκτητών που προέβλεπε το προηγούμενο καθεστώς.

Το κύριο ζήτημα που αναμένεται να ρυθμιστεί με την εγκύκλιο αφορά το αν και κατά πόσο οι αυτονομούμενες ιδιοκτησίες θα εξακολουθήσουν να συμμετέχουν στις κοινόχρηστες δαπάνες θέρμανσης.

Οι απόψεις που διατυπώνονται επ' αυτού αναφέρουν ότι εφόσον σε μια πολυκατοικία η κεντρική θέρμανση παραμένει κλειστή για λόγους οικονομικής ή άλλης αδυναμίας των ενοίκων, η διατήρηση της συμμετοχής για τα αυτονομούμενα διαμερίσματα δεν θα έχει πρακτικά οικονομικές επιπτώσεις για τους ιδιόκτητες τους (αφού η δαπάνη για θέρμανση είναι μηδενική, θα είναι μηδενική και η συμμετοχή).

Αντίθετα στις περιπτώσεις που η κεντρική θέρμανση λειτουργεί, η διατήρηση της συμμετοχής έχει και ένα στοιχείο κοινωνικής δικαιοσύνης καθώς το αυτόνομο διαμέρισμα εξακολουθεί να έχει θερμική ωφέλεια από τη θέρμανση του υπόλοιπου κτιρίου με το κεντρικό σύστημα.

Αντιδράσεις όμως έχει προκαλέσει η νέα διάταξη για αυτόνομη θέρμανση η οποία χαρακτηρίζεται αδύνατη πρακτικά από τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την νέα διάταξη δεν απαιτείται πλέον η έγκριση γενικής συνέλευσης από το 50% συν 1 των ψήφων των συνιδιοκτητών της πολυκατοικίας, προκειμένου να «αυτονομηθεί» ενεργειακά ένας ιδιοκτήτης.

Αναλυτικότερα, η ΠΟΜΙΔΑ παρατηρεί ότι είναι αδύνατη πρακτικά και νομικά η εφαρμογή και λειτουργία της της τροπολογίας του άρθρου 39 του πρόσφατου Ν. 4447/2016 καθόσον:

1. Η επίμαχη διάταξη δεν προσδιορίζει ποιές είναι οι ανεξάρτητες μονάδες θέρμανσης οι οποίες μπορούν να εγκατασταθούν χωρίς άδειες και εγκρίσεις κλπ. στα διαμερίσματα πολυκατοικιών. Συνεπώς καθένας που έχει στο διαμέρισμά του τοποθετημένα 1-2 κλιματιστικά, ή ένα απλό τζάκι, ή μια ξυλόσομπα, μπορεί κάλλιστα να ισχυριστεί προσχηματικά ότι αυτό αποτελεί ανεξάρτητη μονάδα θέρμανσης και να διεκδικεί απαλλαγή από τη συμμετοχή του στις κοινόχρηστες δαπάνες θέρμανσης.

2. Η διάταξη αυτή δεν ορίζει πουθενά ότι όποιος διαθέτει μια ανεξάρτητη μονάδα θέρμανσης απαλλάσσεται από τις υποχρεώσεις του έναντι της συνιδιοκτησίας ως προς τις δαπάνες της κεντρικής θέρμανσης. Συνεπώς όταν η κεντρική θέρμανση λειτουργεί, υποχρεούται στην προβλεπόμενη συμμετοχή στις δαπάνες της.

3. Η διάταξη αυτή δεν προβλέπει καμιά διαδικασία απόφασης γενικής συνέλευσης ή έστω ενημέρωσης της διαχείρισης για την ανεξαρτητοποίηση κάποιας ιδιοκτησίας από την κεντρική θέρμανση. Συνεπώς καθίσταται απόλυτα προβληματική και αμφισβητήσιμη ανά πάσα στιγμή η κατανομή των κοινοχρήστων θέρμανσης όταν κάποιοι θα μπορούν να ισχυρίζονται και να διεκδικούν οποτεδήποτε ακόμη και αναδρομική ανεξαρτητοποίηση των ιδιοκτησιών τους.

4. Η διάταξη αυτή δεν καταργεί τους κανόνες και τους κανονισμούς των πολυκατοικιών, τους οποίους, όλοι όσοι ζούν σ΄αυτές, είναι τόσο νομικά, όσο και εκ των πραγμάτων, υποχρεωμένοι να σέβονται. Πολυκατοικία χωρίς κανόνες σημαίνει κυριολεκτικά ζούγκλα.

5. Η ανεξάρτητη θέρμανση που επιχειρεί να κατοχυρώσει η διάταξη αυτή, δεν είναι ούτε οικονομικότερος, ούτε οικολογικότερος τρόπος θέρμανσης, ώστε να πριμοδοτείται από το κράτος εις βάρος της κοινωνικής συνοχής των πολυκατοικιών, και ειδικότερα εις βάρος των οικονομικά ασθενέστερων ενοίκων τους.

Σημειώνεται ότι η επίμαχη τροπολογία ψηφίστηκε λίγο καιρό πριν από την επανέναρξη του προγράμματος επιδότησης «Εξοικονομώ κατ' οίκον», ανοίγοντας το δρόμο σε ιδιοκτήτες διαμερισμάτων να εγκαταστήσουν σύγχρονα συστήματα θέρμανσης.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την τροπολογία, δεν απαιτείται πλέον η έγκριση γενικής συνέλευσης από το 50% συν 1 των ψήφων των συνιδιοκτητών της πολυκατοικίας, προκειμένου να «αυτονομηθεί» ενεργειακά ένας ιδιοκτήτης.

Με αυτόν τον τρόπο, όποιος το επιθυμεί, ακόμη κι αν δεν υπάρχει σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των ιδιοκτητών της πολυκατοικίας όπου διαμένει, προκειμένου να απεξαρτηθεί από την κεντρική θέρμανση του κτιρίου με πετρέλαιο, μπορεί να εγκαταστήσει νέο αυτόνομο σύστημα θέρμανσης στο διαμέρισμά του.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

12
σχόλια
 1. avatar gγκ

  Καλημέρα, θα ήθελα να μου πείτε αν η αυτονόμηση ενός διαμερίσματος αφορά μόνο το φυσικό αέριο ή επιτρέπει και άλλες μορφές θέρμανσης όπως το υγραέριο. Ευχαριστώ.

 2. avatar Ιδιοκτήτης1

  Η ασχήμια που επικαλούνται ορισμένοι στις προσόψεις των πολυκατοικιών δεν έχει να κάνει με την αυτονομία αλλά με την καταστρατήγηση άλλων νόμων και κανόνων (Γενικός οικοδομικός κανονισμός- κανονισμός πολυκατοικίας κτλ). Αν δηλαδή όποιος βάζει αυτόνομη θέρμανση είναι υποχρεωμένος να περνάει τις σωληνώσεις από τους κοινόχρηστους χώρους του κλιμακοστασίου ή του φωταγωγού και να τις καλύπτει μετά με γυψοσανίδα ή άλλο υλικό χωρίς να χαλάει την αισθητική των υπολοίπων δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα. Εξάλλου ένας σύγχρονος ατομικός λέβητας έχει όγκο όσο ένα κλιματιστικό και μπορεί να μπεί και σε εσωτερικό χώρο αφού ο θόρυβος που προκαλεί είναι όσο ένα ψυγείο ή ένα κλιματιστικό. Επίσης θα πρέπει να ενθαρυνθεί η αυτονομία 2 ή 3 διαμερισμάτων μαζί, τότε θα έχουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα από άποψη οικονομίας και περιβάλοντος.

  1. avatar titanic

   Σύμφωνοι, αλλά όταν νομοθετούν, καλό είναι να προβλέπουν τα όρια μέσα στα οποία θα μπορεί ο καθένας να επέμβει ώστε να εγκαταστήσει την αυτόνομη θέρμανσή του, να μην υπάρχουν πολεοδομικές παραβάσεις, να τηρούνται και να ελέγχονται απαρεγκλίτως όλοι οι όροι ασφαλείας (κυρίως εάν υπάρχει εγκατάσταση αερίου), η διευθέτηση τυχόν καυσαερίων και κυρίως να μην θίγεται η στατικότητα του κτιρίου.
   Εάν δεν προβλεφθούν όλα αυτά, η αυθαιρεσία είναι δεδομένη, εις βάρος της συνιδιοκτησίας.

 3. avatar titanic

  Θετικό το μέτρο, αλλά πρέπει να υπάρχει αυστηρότητα σε θέματα ασφάλειας.
  Δεν μπορεί κάποιος να τρυπάει αυθαίρετα την πλάκα πολυκατοικίας για να βάλει τζάκι, ή να μην τηρούνται οι απαραίτητοι κανόνες ασφαλείας, όταν μπαίνει καυστήρας αερίου. Επίσης το θέμα των ρύπων, κυρίως όταν διαφεύγουν από διαμερίσματα κάτω ορόφων.
  Αν και θετικό το μέτρο, που θα λύσει τα προβλήματα αρκετών, κάποιοι άλλοι που θα επιβαρύνονται περισσότερο πλέον, μπορεί να εγκαταλείψουν την κεντρική θέρμανση, χωρίς δυνατότητα εναλλακτικής.

 4. avatar Misho

  Δυστυχώς τα νομοσχέδια συντάσσονται από τελείως άσχετους ανθρώπους. Πως είναι δυνατόν να αυτονομηθεί ένα διαμέρισμα όταν περνούν από αυτό σωλήνες κεντρικής θέρμανσης που δίνουν νερό σε υπερκείμενα διαμερίσματα ? και τι γίνεται με την αλλοίωση της όψεως της πολυκατοικίας? Έλεος πλέον.

 5. avatar Ιδιοκτήτης

  Οι κανονισμοί των πολυκατοικιών είναι ένας τρόπος να μπει μια κάποια τάξη στην αναρχία αλλά όχι η καλύτερη λύση όπως υποννοεί η ΠΟΜΙΔΑ. Η καλύτερη λύση είναι να μπεί από την Πολιτεία τάξη στην αναρχία. Να υπάρξει δηλαδή νόμος-κανονισμός πολυκατοικίας που να προβλέπει τα πάντα με δικαιοσύνη και αντικειμενικότητα. Διαφορετικά ο καθένας που αγοράζει διαμέρισμα σε πολυκατοικία θα είναι όπως τώρα υποζύγιο του μεγαλοιδιοκτήτη ή του μεγαλοεργολάβου ο οποίος έφτιαξε τον κανονισμό σύμφωνα με τα δικά του συμφέροντα!!! Αυτό δεν είναι δικαιοσύνη είναι Ζούγκλα. Οι κανονισμοί δεν είναι νόμος είναι τα θέλω αυτού που τον έφτιαξε ή έστω της πλειοψηφίας μιας πολυκατοικίας αγνοόντας τα δικαιώματα της μειοψηφίας. Αυτό δεν είναι δικαιοσύνη, πολύ δε περισσότερο όταν έπειτα διασύρεσαι και σε κυνηγούνε οι άλλοι δικαστικά να τους δώσεις αυτά που εκείνοι αποφάσισαν επειδή έτσι θέλουν, μέσα στο καταφύγιο σου στο ίδιο σου το σπίτι!!! Που να πας να κρυφτείς μετά??? Δεν έχω χρήματα για κεντρική θέρμανση, δεν με βολεύει να λειτουργεί τις ώρες που θέλουν οι πολλοί, δεν θέλουν να λειτουργεί τις ώρες που θέλουμε εγώ και μερικοί ακόμη (αλλά ήμαστε λιγότεροι). Τί θα γίνει τώρα? Ο καθένας μόνος του ή υποομάδες που συμφωνούν μεταξύ τους ανεξάρτητη θέρμανση. Αυτή είναι η λύση.

 6. avatar Ιδιοκτήτης

  Είμαι ιδιοκτήτης που έχω ταλαιπωρηθεί με το θέμα της κεντρικής θέρμανσης για χρόνια και διαφωνώ κάθετα με τις απόψεις της ΠΟΜΙΔΑ. Θα πρέπει ο καθένας να είναι ελεύθερος να κάνει ότι θέλει με το θέμα της θέρμανσης και να μην τον υποχρεώνει κανένας να πληρώνει πάγιο για κάτι το οποίο δεν μπορεί ή δεν θέλει να χρησιμοποιεί. Επίσης δεν πρέπει κανείς να υποχρεώνει τον διαχειριστή να καταδιώκει δικαστικά όποιον δεν μπορεί ή δεν θέλει να πληρώνει κεντρική θέρμανση. Αυτό είναι κοινωνική δικαιοσύνη κι όχι αυτό που λέει η ΠΟΜΙΔΑ. Επίσης τώρα που επιδοτείται με το Εξοικονομώ κατ οικον η θερμανση θα πρέπει όλοι οι ασθενέστεροι (διότι αυτοί είναι που ευνοούνται από το μέτρο) να βάλουν αυτόνομη θέρμανση και να ανάβουν όποτε θέλουν και όποτε μπορούν χωρίς φυσικά να υποχρεώνονται να καταβάλουν πάγιο για την θέρμανση των άλλων οι οποίοι δεν έχουν οικονομικό πρόβλημα και θέλουν να κάνουν το σπίτι τους χαμάμ.

 7. avatar Pierre

  Κύριοι νομοθέτες και λοιποί, αν για κάθε νόμο χρειάζεται μια ακολουθία εγκυκλίων απλώς για να διαιωνίζονται απαρχαιωμένες απόψεις και αντιλήψεις ή ακόμη και για να ακυρώνεται κατά ένα μεγάλο μέρος ο εν λογω νόμος, τότε διαλέξτε άλλο παιχδίνι. Σας προτείνω το ΜΟΝΟΠΟΛΗ νέα έκδοση, προσαρμοσμένη στη νέα εποχή.

  1. avatar DNP

   Αδιαμφισβήτητα έχεις δίκιο αλλά αν οι νόμοι ήταν απολύτως σαφείς χωρίς να αφήνουν περιθώρια σε στρεβλώσεις και παράθυρα σε έτερο ερμηνευτικό σκεπτικό με εφ’ όσον, εάν, δύναται, υπέχει η πλειονότητα των δικηγόρων της χώρας θα λιμοκτονούσε λόγω αεργίας. Ατυχώς ή ευτυχώς οι Νομικές σχολές της χώρας παράγουν κάθε χρόνο χιλιάδες δικηγόρους. Πολλούς περισσότερους από όσους θα χρειαζόταν μία Ελλάδα 30 εκατομμυρίων κατοίκων με ευημερούσα οικονομία και υπερτριπλάσιο Ιδιωτικό Τομέα. .Δεν πέρασαν ούτε τρεις ημέρες από την δημοσίευση του νέου Νόμου και οι νομικοί σύμβουλοι της ΠΟΜΙΔΑ έτρεξαν να διατυπώσουν τις ενστάσεις τους. Και καλά έπραξαν. Θα ήθελα όμως σε κάθε ένσταση ή καταγγελία από μέρους των δικηγόρων ή και των συλλόγων των για τις ατέλειες κάθε νέου νόμου, να είχαν έτοιμες προτάσεις μελέτες για την τροποποίηση προς το καλύτερο του νέου νόμου. Όταν στο Κοινοβούλιο από τους 300 οι 150 τουλάχιστον είναι απόφοιτοι νομικών σχολών, γιατί να μην υποψιάζομαι ότι κάθε νέος νόμος ψηφίζεται ασαφής εξ’ επί τούτου για να υπάρχει εργασιακό πεδίο στους συναδέλφους τους ενεργούς δικηγόρους. Για κάθε κακοτεχνία οι μηχανικοί στηρίζουν μελέτη με εφικτή λύση. Για κάθε πρόβλημα οι γιατροί, οι φυσικομαθηματικοί, οι χημικοί, οι ιστορικοί, παρουσιάζουν λύσεις. Είναι Επιστήμες τα λειτουργήματα τους. Για κάθε πρόβλημα οι δικηγόροι, οι οικονομολόγοι, οι δημοσιογράφοι οι πολιτικοί παρουσιάζουν Χάος. Επιστήμη και Χάος δεν συνάδουν πουθενά. Ταιριάζουν αντίστοιχα με Οικοδόμηση και Τεκτονικό Σεισμό

 8. avatar Γιωργος Αποστολοπουλος

  Για αυτούς πού κλέβουν θέρμανση χωρίς να γράφει το ρολόι τους τι γίνεται ?

 9. avatar kyrik

  Νομοθετούν με τόση επιπολαιότητα πού μετά χρειάζονται εγκύκλιοι και παραεγκύκλιοι για να εξηγήσουν τι εννοούν. Είναι το αποτέλεσμα τής δημιουργικής ασάφειας που η κυβέρνηση εφαρμόζει σε όλους τούς τομείς.

 10. avatar Kriton_5

  Και η πολυκατοικία μοιάζει σαν ένα τεράστιο λεβητοστασιο.Η δικιά μας είναι τού 56,αρχοντική κατασκευή και την έχουν γεμίσει στα μπαλκόνια με συστήματα υγραέριου...σωλήνες περνάνε από όπου να είναι..συν τα κλιματιστικά,,,άθλια οπτικά

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει