Η αντίστροφη μέτρηση για τη δημιουργία μόνιμης ομάδας της ΕΚΑΜ στην Κρήτη έχει ήδη ξεκινήσει. Σύμφωνα με πληροφορίες τις επόμενες ημέρες, ενδεχομένως την ερχόμενη εβδομάδα, αναμένεται να έρθουν στην Κρήτη 25 στελέχη της ειδικής κατασταλτικής αντιτρομοκρατικής μονάδας από την Αθήνα για να αναλάβουν την εκπαίδευση περίπου 30  αστυνομικών που θα αποτελέσουν τη νέα ομάδα της ΕΚΑΜ στην Κρήτη.

Η ίδρυση αυτοτελούς μονάδας ΕΚΑΜ στην Κρήτη – η τρίτη πανελλαδικά μετά την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη – ανακοινώθηκε τον περασμένο Απρίλιο από τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Μανόλη Όθωνα και τον προηγούμενο Αρχηγό της ΕΛΑΣ Λ. Οικονόμου και μάλιστα είχε προκαλέσει έκπληξη, αφού δεν είχαν περάσει ούτε 2,5 χρόνια από την ημέρα που ανακοινώθηκε η σύσταση και λειτουργία της Ομάδας Ειδικών Αποστολών Κρήτης (ΟΕΑ), η οποία είχε συγκροτηθεί στα πρότυπα της ΕΚΑΜ τόσο σε επίπεδο οργάνωσης όσο και εκπαίδευσης.

Οι πληροφορίες από την εφημερίδα «Πατρίς» αναφέρουν ότι οι περίπου 25 εκπαιδευτές «ΕΚΑΜίτες» θα παραμείνουν στο νησί για όσο καιρό χρειαστεί και διαρκέσει η εκπαίδευση η οποία θα γίνεται σε διάφορες περιοχές της Κρήτης αν και οι ίδιοι θα παραμένουν στις εγκαταστάσεις της σχολής της Αστυνομίας στο Ρέθυμνο, όπου είναι πολύ πιθανόν να βρίσκεται και η έδρα της ΕΚΑΜ Κρήτης.

Τους εκπαιδευτές από την ΕΚΑΜ θα συνοδεύει και υψηλόβαθμος αξιωματικός ο οποίος θα παρακολουθεί τις πρώτες ημέρες την πορεία των διαδικασιών που απαιτούνται και την εξέλιξη της εκπαίδευσης των ανδρών μελών της νέας ειδικής κατασταλτικής αντιτρομοκρατικής μονάδας.

Η επιλογή των μελών της ΕΚΑΜ θα γίνει όπως αναμένεται με εξαιρετικά αυστηρά κριτήρια και ο αριθμός αυτών δεν αναμένεται να υπερβαίνει τα 30 άτομα.