Μήνυμα στους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας, έστειλε ο μουσικοσυνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος από την Κοζάνη, μια ημέρα πριν από τη μεγάλη συναυλία που θα δώσει στο κλειστό γυμναστήριο της Λευκόβρυσης.

«Η Ελλάδα, είναι ένας χώρος που πρέπει να τον σέβονται όλοι και δεν μπορούν ούτε με χαρτάκια να αγοράσουν αυτό το χώρο, ούτε μπορούν να κατεβάσουν το αίσθημα του κόσμου που έχει φτάσει στα όρια του. Όμως, αυτή η θανάσιμη υπομονή όλου του κόσμου κάτι ξέρει περισσότερο από μας. Να ξανααγαπηθούμε όλοι μας και να προσπαθήσουμε με κάθε τρόπο να ’χουμε συμμάχους τον πνευματικό κόσμο στην Ελλάδα, αλλά και έξω από αυτήν».

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η συναυλία του Γιάννη Μαρκόπουλου στην Κοζάνη δίνεται προς τιμήν των 60 χρόνων από την ίδρυση και λειτουργία της πρώτης λιγνιτικής δραστηριότητας στην ενεργειακή καρδιά της χώρας, την Κοζάνη και την Πτολεμαΐδα και είναι ενταγμένη σ’ ένα κύκλο εκδηλώσεων που διοργανώνει η ΔΕΗ προκειμένου να τιμήσει την περιοχή και τους ανθρώπους της που κάποιοι εξ αυτών έδωσαν ακόμη και την ζωή τους για τον εξηλεκτρισμό της χώρας.

Στην συναυλία που θα γίνει το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου και ώρα 7.00 στο κλειστό στάδιο της Λευκόβρυσης, θα συμμετέχουν εκτός από τους μουσικούς της ορχήστρας Παλίντονος Αρμονία, πολλοί καταξιωμένοι καλλιτέχνες, όπως ο Λάκης Χαλκιάς, ο Κώστα Μακεδόνας, ο Δήμος Αναστασιάδης, η Δάφνη Ζουρνατζή, η Μαρία Λυμπεράκου, αλλά και η μικτή χορωδία της ΔΕΗ. Στην είσοδο του σταδίου λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας με σπάνιο υλικό, που εξιστορεί τις πρώτες εργασίες εξόρυξης του λιγνίτη, τις συνθήκες εργασίας και τα τεχνικά μέσα της τότε εποχής μέχρι τις ημέρες μας.

Την Κυριακή, σε ειδική τελετή θα πραγματοποιηθεί η απονομή των βραβείων του Πανελλήνιου Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για την ανάπλαση και επαναχρησιμοποίηση των πρώην εξορυκτικών περιοχών.