Τα επεισόδια που σημειώθηκαν χτες βράδυ στο κέντρο της Αθήνας απασχολήσαν τα αμερικανικά μέσα εξίσου με τα όσα δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα. «Ο Ομπάμα προσφέρει στην Ελλάδα αλληλεγγύη για το χρέος την ώρα που αστυνομία και διαδηλωτές συγκρούονται», είναι ο τίτλος του τηλεγραφήματος του Reuters. Το τηλεγράφημα αναφέρει τα όσα είπε ο Ομπάμα για τη διευθέτηση του χρέους και την ανάγκη η χώρα να επιστρέψει στην ανάπτυξη, για το ρόλο της Ελλάδας στο NATO, αλλά και για το προσφυγικό.

«Γιάνκις φύγετε!»

Όπως σημειώνει το Reuters, η επίσκεψη Ομπάμα έρχεται μόλις 2 μέρες πριν την επέτειο «της ματωμένης εξέγερσης των φοιτητών του 1973 που βοήθησαν στην ανατροπή της στρατιωτικής Χούντας η οποία υποστηρίχτηκε από την Ουάσιγκτον». «Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό που έγραφαν “δεν χρειαζόμαστε προστάτες” και “Αμερικανοί φύγετε”». Στα επεισόδια στέκεται και το FoxNews το οποίο γράφει: «Η ελληνική αστυνομία κάνει χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης για να καταστείλει τους διαδηλωτές εναντίον του Όμπαμα». Το δίκτυο περιγράφει το αντιαμερικανικό αίσθημα που είναι έντονο στην Ελλάδα μεταξύ των αριστερών, καθώς οι ΗΠΑ υποστήριξαν τη Χούντα, ενώ παραθέτει και τη δήλωση του Δημήτρη Κουτσούμπα που περιέγραψε την επίσκεψη Ομπάμα σαν πρόκληση.

«Θέλουμε ο Ομπάμα να έρθει να δει τους πρόσφυγες και μετανάστες»

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Reuters και στο προσφυγικό, σημειώνοντας πως «Ο Ομπάμα, που θα μείνει στην Αθήνα μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης, διαμένει σε ένα πολυτελές παραθαλάσσιο ριζόρτ, σε μια χερσόνησο, νότια της Αθήνας, λιγότερο από 15 χλμ μακριά από ένα εγκαταλελειμμένο αεροδρόμιο (σ.σ. του Ελληνικού) το οποίο προσωρινά δίνει στέγη σε εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες». «Παιδιά έπαιζαν έξω από το εγκαταλειμμένο τέρμιναλ», γράφει η ανταπόκριση του πρακτορείου, περιγράφοντας και τη φωτογραφία με τα δύο παιδιά που έκανε το γύρο του κόσμου: «Μερικά παιδιά κάθισαν σε έναν κατεστραμμένο παλιό καναπέ καθώς η αυτοκινητοπομπή του Ομπάμα επιτάχυνε περνώντας από εκεί». Το Reuters φιλοξενεί μάλιστα και μια δήλωση ενός 42χρονου Αφγανού, του Hatzi Naser: «Θέλουμε ο Ομπάμα να έρθει και να μας δει εδώ, πώς ζούμε σαν φυλακισμένοι. Αυτός είναι ο λόγος που βρισκόμαστε εδώ, εξαιτίας του πολέμου που έκανε ο στρατός του. Θέλουμε να έρθει και να δει τη βρώμα μέσα στην οποία ζούμε».