Το πράσινο φως άναψε για την έναρξη της διαδικασίας κατασκευής του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) και ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί το πρώτο εξάμηνο του 2017.

Το έργο θα κατασκευαστεί με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκης Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και ταυτόχρονη συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων. Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, ανακοίνωσε πως οι συζητήσεις με τους εκπροσώπους της Τράπεζας βρίσκονται, ήδη, σε προχωρημένο στάδιο και ταυτόχρονα οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΓΓ Υποδομών προωθούν ταχύτατα τη στρατηγική μελέτη.

Το πράσινο φως γι’ αυτό το σπουδαίο έργο για ολόκληρη την Κρήτη δόθηκε από τη διυπουργική επιτροπή για τον «Συντονισμό της Κυβερνητικής Πολιτικής για την Ανάπτυξη και τις Επενδύσεις», η οποία συνεδρίασε υπό την προεδρία του υπουργού Επικρατείας, Αλέκου Φλαμπουράρη και ενέκρινε τη σχετική εισήγηση του κ. Σπίρτζη.

«Εντός του πρώτου εξαμήνου του 2017 θα είμαστε έτοιμοι για την έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας», ανέφερε ο κ. Σπίρτζης, τονίζοντας ότι η κατασκευή του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης αποτελεί, αναμφισβήτητα, το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο υποδομής στη Μεγαλόνησσο και εντάσσεται στον κεντρικό σχεδιασμό της κυβέρνησης για την προώθηση μεγάλων αναπτυξιακών επενδύσεων.

Σύμφωνα με τον υπουργό, «οι εξαγγελίες χρόνων από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, που βασίζονταν σε έωλους σχεδιασμούς του ΒΟΑΚ, ποτέ δεν είχαν προχωρήσει τη διαδικασία υλοποίησης του έργου, το οποίο σήμερα αναμένεται να προχωρήσει, να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί στον λαό της Κρήτης, μέσω μίας υψηλών προδιαγραφών διαγωνιστική διαδικασία, με εγγυήσεις διαφάνειας και προστασίας του δημοσίου συμφέροντος».