Τι είναι πράσινο, μυρίζει και βρίσκεται μέσα στο σπίτι σου; Αν η σωστή απάντηση είναι η μούχλα, μην τρομάξεις. Πρέπει να σου πούμε ότι το πρόβλημα, που αντιμετωπίζεις, δεν είναι διόλου ασυνήθιστο. Η ανάπτυξη της μούχλας μπορεί να οφείλεται σε αμέτρητους λόγους, μερικούς από τους οποίους δεν μπορείς καν να φανταστείς! Αν το πρόβλημα βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, υπάρχουν πολλές λύσεις για να το αντιμετωπίσεις ακόμη και μόνος/-η σου. Ζητήσαμε από τους έμπειρους επαγγελματίες του Douleutaras.gr να μοιραστούν μαζί μας τις γνώσεις και τις συμβουλές τους για το φαινόμενο της μούχλας, ώστε να καταλάβεις γιατί έχει εμφανιστεί στο σπίτι σου και φυσικά για να αναλάβεις δράση! Γιατί έχει πιάσει μούχλα στο σπίτι μου;

1. Δεν αερίζεται καλά ο χώρος σου

Η μούχλα «πιάνει», κατά κύριο λόγο, σε σημεία του σπιτιού με αυξημένα επίπεδα υγρασίας. Αν μαγειρεύεις χωρίς να θέτεις σε λειτουργία των απορροφητήρα ή κάνεις καυτό μπάνιο με κλειστά παράθυρα, πρέπει να γνωρίζεις ότι βοηθάς πολύ στην ανάπτυξη του φαινομένου. Αν μάλιστα το σπίτι σου δεν διαθέτει σύστημα εξαερισμού, θα πρέπει να προσέχεις διπλά την παραγωγή υδρατμών. Να αφήνεις πάντα κάποιο παράθυρο στην ανάκληση γιατί οι υδρατμοί και η υγρασία είναι οι καλύτεροι φίλοι της μούχλας!

2. Αμέλησες την καθαριότητα του σπιτιού λίγο παραπάνω

Οι υδρατμοί και η υγρασία μπορεί να είναι οι καλύτεροι φίλοι της μούχλας αλλά ο χειρότερος εχθρός της είναι η καθαριότητα. Αν το πρόβλημα έχει εμφανιστεί σε μικρό βαθμό, ο πιο εύκολος τρόπος για να το αντιμετωπίσεις είναι να το “καθαρίσεις” με το θαυματουργό διάλυμα: ζεστό νερό, απορρυπαντικό πλυντηρίου και χλωρίνη. Φορώντας πάντα γάντια τρίψε καλά την περιοχή, όπου εμφανίστηκε η μούχλα, με ένα σφουγγάρι. Αφού αντιμετωπίσεις αυτόν τον βρωμερό μύκητα, αφιέρωσε λίγο χρόνο στην γενική καθαριότητα του σπιτιού σου, για να αποφύγεις την επανεμφάνιση του.

3. Στεγνώνεις τα ρούχα μέσα στο σπίτι

Το στέγνωμα των ρούχων μέσα στο σπίτι είναι ένα από τα συνηθέστερα λάθη, που μπορούν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη του φαινομένου της μούχλας. Ενώ το καλοκαίρι απλώνουμε τα ρούχα στο μπαλκόνι, τους χειμερινούς μήνες η υπόθεση αυτή γίνεται αρκετά δυσκολότερη. Πολλές φορές μάλιστα, όταν βιαζόμαστε, αφήνουμε τα ρούχα μας να στεγνώσουν πάνω σε αναμμένα σώματα, για ταχύτερα αποτελέσματα. Γνωρίζεις, όμως, ότι αυτή η συνήθεια αυξάνει τα επίπεδα υγρασίας στο χώρο, δημιουργώντας ιδανικές συνθήκες για την εμφάνιση του φαινομένου της μούχλας; Αν έχεις στεγνωτήριο, συστήνουμε ανεπιφύλακτα αυτή την εναλλακτική. Σε διαφορετική περίπτωση να φροντίζεις ο χώρος, όπου απλώνεις τα ρούχα να αερίζεται πάρα πολύ καλά! Αν το φαινόμενο πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις, αντί να εξαφανιστεί με το πέρασμα του χρόνου, θα πρέπει να αναζητήσεις πιο δραστικές λύσεις. Ενδέχεται να υπάρχει κάποια διαρροή στο υδραυλικό δίκτυο του σπιτιού σου ή μην έχει γίνει καλή μόνωση στους τοίχους. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αναλάβεις γρήγορα δράση!