Λάδι στη φωτιά έριξε η δήλωση Κουκουλόπουλου ότι θα ανατεθεί σε ιδιώτες η αποκομιδή των απορριμμάτων πυροδότησε έντονες αντιπαραθέσεις με τους απεργούς. Οι εργαζόμενοι στον τομέα καθαριότητας μετέβησαν στη ΚΕΔΕ όπου επιτέθηκαν σε δημάρχους με σπρωξιές, σπασίματα και προπηλακισμούς.

Κι αυτό ήταν μόνο η αρχή. Μόλις έμαθαν ότι ο υπουργός Εσωτερικών κ. Χ. Καστανίδης σκοπεύει να δώσει συνέντευξη Τύπου για το θέμα των σκουπιδιών μετέβησαν στο κτίριο του υπουργείο και το κατέλαβαν.
Ο κ. Καστανίδης αναγκάστηκε να αποχωρήσει λέγοντας ότι η συνέντευξη Τύπου θα δοθεί στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Ισότητας που βρίσκεται κοντά στο υπουργείο Εσωτερικών.

Οι απεργοί όμως κατέλαβαν και αυτό το κτίριο. Έτσι ο υπουργός Εσωτερικών κάλεσε τους δημοσιογράφους στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην Ιπποκράτους.
Και εκεί όμως μετέβησαν οι εργαζόμενοι με αποτέλεσμα να αναβληθεί η συνέντευξη.

Επί της ουσίας πάντως ο ίδιος αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις δηλώσεις του κ. Κουκουλόπουλου για την επιστράτευση ιδιωτών στην αποκομιδή απορριμάτων. Ούτε βεβαίως αποκάλυψε τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση ώστε να αρθεί το αδιέξοδο με την αποκομιδή των σκουπιδιών που απειλούν άμεσα τη δημόσια υγεία.

Νωρίτερα, προηγήθηκαν μικρής έκτασης επεισόδια, ανάμεσα σε εργαζομένους στους Δήμους και δημάρχους στην αίθουσα συνεδριάσεων της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, στη Γενναδίου, στο κέντρο της Αθήνας.

Οι εργαζόμενοι της ΠΟΕ – ΟΤΑ είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο, με σκοπό αντιπροσωπεία τους να καλέσει τους δημάρχους να συνταχθούν στο πλευρό τους, βάζοντας λουκέτο σε όλους τους Δήμους.
Έτσι, ανέβηκαν στον όροφο, όπου βρίσκεται η αίθουσα συνεδριάσεων και οι πιο «θερμόαιμοι» άρχισαν να επιτίθενται φραστικά σε δημάρχους που έχουν ταχθεί υπέρ της ιδιωτικοποίησης της καθαριότητας των Δήμων.

Τα πνεύματα οξύνθηκαν, επικράτησε ένταση με χειροδικίες και συνθήματα, ενώ κάποιοι από τους διαδηλωτές πέταξαν πλαστικά μπουκάλια με νερό. Στόχος των περισσότερων διαμαρτυριών έγινε ο δήμαρχος Συκεών κ. Σ. Δανιηλίδης, στον οποίο επιτέθηκε μια ομάδα εργαζομένων της καθαριότητας, επιχειρώντας να του φορέσουν μια μαύρη κουκούλα, με αποτέλεσμα η σύγκρουση να γενικευτεί.

Τα πνεύματα προσπάθησε να ηρεμήσει ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Θέμης Μπαλασόπουλος αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό.

Λίγο πριν από τις 3 το μεσημέρι όταν ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γ. Καμίνης επιχείρησε να αναχωρήσει από τα γραφεία της ΚΕΔΕ βρέθηκε και αυτός πολιορκούμενος από εργαζομένους στην καθαριότητα οι οποίοι του πέταξαν καφέδες και τον αποδοκίμαζαν. Τελικά, τον δήμαρχο απεγκλώβισε η αστυνομία, λίγα μέτρα πιο πέρα από τα γραφεία.

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, η ΚΕΔΕ αφού καταδίκασε τους προπηλακισμούς που σημειώθηκαν, πρότεινε στην ΠΟΕ-ΟΤΑ να συνεδριάσουν αύριο σε μία προσπάθεια να αποφορτιστεί η ατμόσφαιρα.