Αμβρόσιος: Είπα για τον Φίλη ότι «η παχιά κοιλιά δεν γεννά έξυπνο μυαλό»

Νέο επεισόδιο στην κόντρα του Μητροπολίτη με τον υπουργό Παιδείας


ΕΛΛΑΔΑ
10:14
29/09/2016
Αμβρόσιος: Είπα για τον Φίλη ότι «η παχιά κοιλιά δεν γεννά έξυπνο μυαλό»
24
loading

Εκρηκτικές διαστάσεις λαμβάνει η κόντρα μεταξύ του Νίκου Φίλη και του Αμβρόσιου με νέα επεισόδια να προστίθενται καθημερινά στο σήριαλ...

Μιλώντας κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, ο υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε στην εκστρατεία του Μητροπολίτη εναντίον του, με αφορμή τις αλλαγές στο μάθημα των Θρησκευτικών, αλλά και τα σχόλια του για το ρόλο της εκκλησίας κατά την Κατοχή και τη Χούντα.

«Μου κάνει εντύπωση ότι ένα πρόσωπο που θα έπρεπε να είναι άνθρωπος της χριστιανικής αγάπης και της καταλαγής,  ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος έχει κυκλοφορήσει στην επαρχία του αυτό το φυλλάδιο που με αποκαλεί ‘φίδι’, το οποίο έχει ένα γνωμικό - δεν ξέρω που το βρήκε - που λέει ότι "όλοι οι χοντροί είναι βλάκες". Τόσο απλά, τόσο χριστιανικά, τόσο προσβλητικά, όχι μόνο για μένα αλλά για εκατοντάδες συμπολίτες που έχουν το πρόβλημα να είναι υπέρβαροι, τόσο προσβλητικά για όσους έχουν υπνική άπνοια, με αυτή τη φωτογραφία που βάζει», είπε ο κ. Φίλης.

Οι αναφορές του κ. Φίλη προκάλεσαν νέα αντίδραση του Αμβρόσιου ο οποίος αφού λέει ότι ο υπουργός ελλειπή παιδεία και μόρφωση δίνει εξηγήσεις για το «όλοι οι χοντροί είναι βλάκες» σημειώνοντας ότι η φράση που χρησιμοποίησε σημαίνει: «Η παχιά κοιλιά δεν γεννά έξυπνο μυαλό» ή εναλλακτικά: «Το παχύ στομάχι δεν παράγει δημιουργική σκέψη» και πιο ευπρεπισμένο: «Η παχιά κοιλία δεν δημιουργεί λογική σκέψη»...

Διαβάστε τις έγραψε στο ιστολόγιό του ο κ. Αμβρόσιος:

Αγαπητέ μοι κ. Υπουργέ,

Θερμότατα Σας ευχαριστώ, διότι χθές το βράδυ 28 Σεπτεμβρίου ε.έ., κατά την ομιλίαν Σας στη Βουλή των Ελλήνων, ασχοληθήκατε πολύ μαζί μου! Μεγάλη η τιμή στο ταπεινό πρόσωπό μου! Πρέπει, λοιπόν, να Σας απαντήσω.

Εκ προοιμίου Σας διευκρινίζω, ότι οσάκις κάποιος Μητροπολίτης ομιλεί ή γράφει, ΟΜΙΛΕΙ ΚΑΙ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΕΝΑ ΠΛΗΘΟΣ ΠΙΣΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ, οι οποίοι αποτελούν τό «Ποίμνιό» του, το «Χριστεπώνυμο Πλήρωμα» της Εκκλησίας στην περιοχη της δικαιοδοσίας του.

Απόδειξις; Το ομόφωνο Ψήφισμα του συνόλου των Πολιτιστικών Συλλόγων των Καλαβρύτων, δια του οποίου, απαντώντες στα ανιστόρητα λόγια

Σας περί της Κατοχής και των θυσιών του ιερού Κληρου, Σας έδωσαν ένα ηχηρό χαστούκι.

Κτυπήσαμε, λοιπόν, τις καμπάνες του Αιγίου, προσκαλώντας τους πιστούς μας να μας συμπαρασταθούν, προσυπογράφοντας τις ενέργειές μας!

Και ανταποκρίθησαν πλήρως!

Στην ομιλία Σας διαβάζω τα εξής:

α) Ο κ. Φίλης στην δευτερολογία του...είπε ότι «ο Αμβρόσιος κυκλοφόρησε φυλλάδιο στην Επαρχία του με φωτογραφία μου. Με αποκαλεί φίδι και έχει ένα γνωμικό - δεν ξέρω που το βρήκε- ότι όλοι οι χοντροί είναι βλάκες. Τόσο προσβλητική επίθεση».

Σας απαντώ:

Σας ευχαριστώ και συγχρόνως Σας συγχαίρω, διότι χωρίς καμμιά πίεση ομολογείτε, ότι έχετε ελλειπή παιδεία και μόρφωση. Το γνωμικό, το οποίον επικαλέσθηκα, είναι πασίγνωστο! «Παχεία γαστήρ, λεπτόν ου τίκτει νόα» έγραψα.

1. Τίνος είναι;

Του αρχαίου Σοφού Κλαύδιου του Γαληνού. Ήταν ο δεύτερος μεγάλος και σπουδαιότερος Έλληνας ιατρός της Αρχαιότητος μετά τον Ιπποκράτη. Έδρασε κατά τόν 2ο μ.Χ. αιώνα.

2. Τί σημαίνει;

Στη Νεοελληνική: Η παχιά κοιλιά δεν γεννά έξυπνο μυαλό.

Εναλλακτικά: Το παχύ στομάχι δεν παράγει δημιουργική σκέψη.

Και πιο ευπρεπισμένο: Η παχιά κοιλία δεν δημιουργεί λογική σκέψη.

(Πηγή: Ηλεκτρονικό λεξικό της Αρχαίας Ελληνικής: http://www.stipsi.gr/dictionary/taf-omega/taf.htm)

3. Σχόλια

Αγνοείτε στοιχειώδη πράγματα από την σοφία των αρχαίων Ελλήνων!

Δεν γνωρίζετε να διαβάζετε και να ερμηνεύετε το αρχαίο κείμενο! Εδώ δεν γίνεται λόγος για τους παχείς ανθρώπους. Δεν γίνεται λόγος για το παχύ σώμα, αλλά γιά την χοντρή κοιλιά, δηλ. για τους καλοφαγάδες, τους καλοπερασάκηδες κλπ. Ναί, το γνωμικό αυτό δεν αναφέρεται στους υπέρβαρους ανθρώπους, αλλά στις χοντρές κοιλίτσες! Η παχειά κοιλιά, λέγει, δεν γεννάει έξυπνο μυαλό! Άρα η επίθεσή μου ΔΕΝ αφορούσε τη σωματική διάπλαση του ανθρώπου, δηλ. τους υπέρβαρους, όπως ισχυρισθήκατε, αλλά εκείνους που έχουν μεγάλη κοιλίτσα! Επομένως τα λόγια μου αναφέρονταν στο μυαλό Σας καί όχι στο σώμα Σας. Και «ο νοών, νοείτω»! Το γνωμικό «παχεία γαστήρ..» δηλ. έχει σχέση με την εγκράτεια, με την νηστεία κλπ. και αναφέρεται στην πνευματική διάσταση της υπάρξεώς μας.

Για να το αντιληφθείτε, στο τέλος Σας παραθέτω μια σχετική ομιλία του αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου ακριβώς με τον ίδιο τίτλο, δηλ. «παχεία γαστήρ λεπτόν ου τίκτει νόον».

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:

Έπειτα από τα παραπάνω τα λόγια που είπατε στη Βουλή αποδεικνύουν, ότι παρανοείτε, παραποιείτε και παρερμηνεύετε τα γεγονότα!

Στη συνέχεια της ομιλίας Σας στη Βουλή διαβάζω και τα εξής:

β) «Ο Αμβρόσιος χτύπησε τις καμπάνες στις Εκκλησίες, ενέργεια που σηματοδοτεί προαναγγελία θανάτου».

Σας απαντώ:

Κτυπήσαμε πένθιμα τις καμπάνες των Ναών μας για να ξυπνήσουν οι συνειδήσεις των πιστών! Επομένως και εδώ κάνετε λάθος! Οι καμπάνες των Εκκλησιών κτυπούν συνήθως πένθιμα για να αναγγείλουν τον επισυμβάντα θάνατο κάποιου σπουδαίου ανθρώπου! Καί βέβαια όχι για να προαναγγείλουν ένα θάνατο!

Κύριε Υπουργέ, παρακαλώ, μη ευτελίζεσθε άλλο! Μη μας απογοητεύετε πιό πολύ! Δεν υπάρχει προαναγγελία θανάτου! Μόνον ο Θεός γνωρίζειπότε θα πεθάνουμε, κανείς άλλος!
Τέλος στην ομιλία Σας είπατε ακόμη και τα εξής:

γ) «....Αλλά μπορεί κάποιος από τους λεβέντες, όπως αποκάλεσε ο Αμβρόσιος αυτούς της Χρυσής Αυγής......»

Σας απαντώ:

Αλήθεια, τι ωραίος που είσθε! Τι γραφικός! Τι .....χαριτωμένος! Ενθυμείσθε τι είπα για την Χρυσή Αυγή! Αλλά λησμονείτε, ότι αμέσως μετά την εκλογική Σας νίκη, απευθυνόμενος προς τον Πρωθυπουργό είπα ακριβώς αυτά τα λόγια: «Γειά σου Λεβέντη Πρωθυπουργέ κ . Τσίπρα»!

Άνθρωπος είμαι, λάθη κάνω! Αλλά δεν διαστρέφω τα γεγονότα, δεν καταγγέλλω και δεν κατηγορώ αβασάνιστα ενώπιον της Βουλής πρόσωπα, τα οποία ασκούν κάποιο δημόσιο λειτούργημα! Ή και έναν Ιεράρχη, ο οποίος επί σαράντα τόσα χρόνια αναλίσκεται για το γενικό καλό! Αν καί

Υπουργός, είσθε, λοιπόν, ένας ευτελής άνθρωπος! Τίποτε παραπάνω, τίποτε παρακάτω!

Εντολή και εξουσιοδοτήσει

του ιερού Κλήρου και του πιστού Λαού

της Επαρχίας μου

Μετά χριστιανικής παρρησίας
+ ο ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ
Αίγιον, 29 Σεπτεμβρίου 2016

ΣΗΜΕΙΩΣΙΣ:

Σας δίδω την ερμηνεία των λέξεων χωριστά:

Παχεία = παχειά, χοντρή

γαστήρ = κοιλιά, κοιλία, στομάχι

τίκτω= γεννώ, παράγω, δημιουργώ

λεπτόν νόα = ικανό, ευφυή, έξυπνο, ακριβή, εύστροφον (νουν),

νους = μυαλό, σκέψη, λογικό, αντίληψη, προσοχή, κρίση

Πηγή: Ηλεκτρονικό λεξικό της Αρχαίας Ελληνικής: http://www.stipsi.gr/dictionary/taf-omega/taf.htm

Στην Εκκλησιαστική Φιλολογία η φράση χρησιμοποιείται για να θίξει την κοιλιοδουλία και να διδάξει στους πιστούς την εγκράτεια με την έννοια ότι:
Η πολυφαγία που οδηγεί στην παραφουσκωμένη, παχιά και παραχορτάτη κοιλιά δεν βοηθάει στην ανάταση του χριστιανού, στη νήψη και στην προσευχή όπου ο λεπτός νους (το μάτι της ψυχής) πρέπει να κατέβει στην καρδιά για να αποδώσει καρπούς η προσευχή. Την χρησιμοποιούν συχνά οι Πατέρες για να μας πουν πως όταν έχουμε παραφάει δεν μπορούμε να έχουμε τους καρπούς της καρδιακής προσευχής.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

24
σχόλια
 1. avatar vataki

  Ξεπεσμός! Για την \"παχείαν γαστέρα\" των ιερωμένων τι έχει να πει?

 2. avatar plasmag

  Πιστός δεν είμαι, αλλά μεγάλος μάγκας ο Αβρόσιος. Ειδικά τον Φίλη τον έχει ξεφτιλίσει τελείως!

 3. avatar Stateless

  Ο παπάς ο παχύς έφαγε παχιά φακή
  Γιατί παπά παχύ έφαγες παχιά φακή?

  1. avatar vataki

   \"Δια την πάχυνσιν της γαστρός\"!

 4. avatar Κογιότ

  [...] αμόρφωτος και επικίνδυνος

 5. avatar olymbitis

  Ενώ η παχιά γενειάδα, γεννά από αδελφούς μέχρι φασισταριά....

 6. avatar μπαμπινος

  μιλατε ρε τραγια εσεις, μαυροφορεμενα σκιαχτρα για κοιλιες? δωστε κατι στο λαο ρε που σας πληρωνουμε για παρτυ σας τον αερα....

  1. avatar Νίκος χασαπης

   Είδες μα(μπου) ινε που μιλάνε κιόλας.

 7. avatar Stateless

  Εκ προοιμίου Σας διευκρινίζω, ότι οσάκις κάποιος Μητροπολίτης ομιλεί ή γράφει, ΟΜΙΛΕΙ ΚΑΙ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΕΝΑ ΠΛΗΘΟΣ ΠΙΣΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ, οι οποίοι αποτελούν τό «Ποίμνιό» του, το «Χριστεπώνυμο Πλήρωμα» της Εκκλησίας στην περιοχη της δικαιοδοσίας του.
  Πιο σωστός δεν γίνεται! Πρόβατα σας λένε! Χα χα χα χα χα

 8. avatar ελα ρε

  ουστ τραγε

 9. avatar NANA1

  XAXA!!!!!! ΠΟΙΟΙ ΜΙΛΑΝΕ ΓΙΑ ΠΑΧΙΕΣ ΚΟΙΛΙΕΣ ΟΤΑΝ Η ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΔΟΝ Η ΜΙΣΗ ΕΛΛΑΔΑ!!!!!! ΚΑΙ ΕΝΑ ΠΟΤΗΡΙ ΝΕΡΟ ΔΕΝ ΔΙΝΟΥΝ.ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΟΛΑ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΦΙΛΕΤΑ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ Λ.ΠΥΡΓΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ..... ΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ ΜΕΣΩ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΣΕ ΑΚΡΙΒΕΣ ΤΙΜΕΣ!!! ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΠΑΕΙ ΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΞΕΣΠΙΤΩΘΗΚΕ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΣΠΙΤΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΜΟΝΟ ΙΔΙΩΤΕΣ (ΕΚΤΟΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ) ΤΟΥΣ ΤΟ ΠΑΡΕΧΟΥΝ. ΠΟΙΟΣ ΜΙΛΑΕΙ!!!!1

 10. avatar true

  Η παχιά κοιλιά είναι από το φαγοπότι της αριστεράς και από την σκληρηηηή διαπραγμάτευση. Σίγουρα δεν συνδέεται με το ανύπαρκτο μυαλό της σαμπρέλας που παριστάνει τον υπουργό που μαζί με τον υπόλοιπο θίασο των μασόνων προσπαθούν να κατεδαφίσουν το τελευταίο οχυρό της ηθικής σε αυτή την χώρα που γέννησε τον πολιτισμό και την δημοκρατία. Αλλά δεν θα σας αφήσουμε άθεοι και πολιτικοί απατεώνες να ονειρεύεστε τετραετίες και παπαριές. Ορθια η εκκλησία θα κρατήσει όρθιο ότι έχει απομείνει από την κατακερματισμένη κοινωνία. Αξιος.

  1. avatar Κωστας 14

   Η εκκλησια δεν εχει καμιά σχέση με ηθική,πολιτισμό και δημοκρατια, βρές κάτι αλλο.

 11. avatar Κωστας 14

  Αν ημουν θεός (φυσικά δεν υπάρχει θεός) και με εκπροσωπούσαν τύποι σαν τόν αμβρόσιο,θα είχα αυτοκτονήσει.

  1. avatar Νίκος χασαπης

   Δεν ξέρω για το θεό. Σίγουρα όμως υπάρχει σκοταδισμός,απλυσιά,βρώμα,κομμουνισμός. Τον βιώνεις.

  2. avatar Τεο.π

   Γραμμή για τον Όλυμπο να βρεις τον Δια.

   1. avatar Κωστας 14

    Μίλησα με το Δία (δέν εχετε μόνο \"εσείς\" το προνόμιο να μιλάτε με θεούς) και μου είπε οτι θέλει να σε γνωρίσει από κοντά...

 12. avatar Pamponhros

  Μιλάνε για εγκράτεια αυτοί που δεν μπορούν να ελέγξουν τι μπαίνει και το τι βγαίνει απο το στόμα τους , ε ρε παπάδες....

 13. avatar S Kaparis

  ....γι αυτό ο Καζαντζακης σας έλεγε προγαστορες;;;

 14. avatar αχ λουλιτσα

  καθησε το ξωτικο που η εκκλησια της ελλαδας ονοματισε και συνεχιζει να ονοματιζει μητροπολιτη ,ορθοδοξο επισκοπο δηλαδη, Μεγαλη Παρασκευη διπλα στον Εσταυρωμενο!!! και εριχνε καταρες σε Φιλη και συριζα
  παρευρισκομενη κυρια του παρατηρησε ,μα τι λετε δεσποτα τετοια μερα διπλα στο σταυρο;;;
  το ξωτικο του χολυγουντ την προπηλακισε σκαιωδως και συνεχισε το ενθεο εργο του.
  Φιλη κανενας δε θυμαται τον μουλά που αφορισε τον καζατζακη, τον καζατζακη και το περιστατικο θυμομαστε και γελαμε...
  τραβα καζανακι και στειλτον στο καμαρι της νδ , και λατρεία για καθε στρουμφακι που τον υπεραγαπα .......τον γονο μητσοτακη, εκει στη γαλαζια χαβουζα ανακυκλωσης.

 15. avatar Kostas

  Παπάς είπε \"η παχιά κοιλιά δεν γεννά έξυπνο μυαλό;\". Βλέπετε όλοι την ειρωνεία σε αυτή τη δήλωση ή είναι ιδέα μου;

 16. avatar synfot55

  Την κατρακύλα των πολιτικών και την κρίση μας, την αντιμετώπιζα με κείμενα των πατέρων και την ελπίδα στο Θεό. Ο Ιεράρχης τείνει να εξομοιωθεί με όσα εμετικά απεχθανόμαστε. Η ελπίδα είναι πάλι ο Θεός

  1. avatar Greytemples

   Γι αυτο παμε απο το κακο στο χειροτερο.. αποθετετε τις ελπιδες σας σε κατι ανυπαρκτο και περιμενετε να σας βοηθησει...! Ξυπνατε! ΔΕΝ υπαρχει θεος.. δεν υπηρθε, δεν υπαρχει και δεν θα υπαρξει. Ο \"θεος\" σας ειναι ανθρωπινη εφευρεση.

 17. avatar Κωστας 14

  Αμ βρώσιε αδικείσαι,λάθος θρησκεία \"υπηρετείς\".
  Αν ησουν θρησκευτικός ηγέτης στο Ιράν,θα μεγαλουργούσες.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει