Με αγωνιστικά, πόλης, με βοηθητικές ρόδες ή στολισμένα με ροζ καλαθάκια, μικροί και μεγάλοι λάτρεις του ποδηλάτου δίνουν ραντεβού στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, σήμερα Σάββατο 17 και αύριο Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου από τις 10 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ.

Η καρδιά της πόλης χτυπά στον ρυθμό του Athens Bike Festival που υπόσχεται να μυήσει τους Αθηναίους στην κουλτούρα του ποδηλάτου, στις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο, να τους φέρει σε επαφή με την ποδηλατική κοινότητα, αλλά κυρίως να ανεβάσει την διάθεση στα ύψη, με τις εκπλήξεις και τα events που έχουν ετοιμάσει οι διοργανωτές.

«Κάθε χρόνο μας επισκέπτονται πάνω από 35.000 άτομα που δεν είναι δεν είναι μόνο οι σκληροπυρηνικοί χομπίστες του ποδηλάτου. Αντίθετα, έρχονται και άνθρωποι που έχουν απλώς ένα ενδιαφέρον ή θεωρούν ότι το ποδήλατο θα μπορούσε να τους ομορφύνει την ζωή», δηλώνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο υπεύθυνος του φεστιβάλ, Σπύρος Παπαγεωργίου.

Όπως μάλιστα εξηγεί, όσοι συμμετέχουν σε αυτή τη γιορτή, έχουν την ευκαιρία να δούνε ολοκαίνουργια μοντέλα που θα έρθουν στην αγορά το 2017 και δεν έχουν ακόμη βγει στα καταστήματα, να απολαύσουν θεαματικές επιδείξεις και κόλπα από ομάδα Άγγλων πρωταθλητών Ευρώπης στην κατηγορία τους που είναι καλεσμένοι και πρόκειται να προσφέρουν μοναδικό θέαμα επάνω στους δυο τροχούς, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει μια πίστα, η οποία είναι πίστα εκμάθησης τεχνικών ποδηλάτου.

Επιπλέον έχει στηθεί διαμορφωμένη πίστα περίπου 30 μέτρων, με εμπόδια, ανηφοράκια, κλίσεις και εκπλήξεις.

«Βέβαια, υπάρχουν κι άλλες δραστηριότητες όπως για παράδειγμα τα διάφορα εργαστήρια στα οποία μπορεί κανείς να μάθει πώς να φτιάχνει το ποδήλατό του, να επιδιορθώνει μικρές βλάβες και πώς να οδηγεί με ασφάλεια στην πόλη», τόνισε ο κ. Παπαγεωργίου.

Οι πιο ενθουσιασμένοι ποδηλάτες όμως είναι οι μικροί επισκέπτες που γέμισαν με τις φωνές και τα χαμογελαστά τους πρόσωπα τον ειδικά διαμορφωμένο χώρο για τα παιδιά τεσσάρων μέχρι 12 χρόνων, όπου τους περίμεναν πολλά διαδραστικά παιχνίδια, αλλά και μαθήματα για το πώς να ποδηλατούν χωρίς βοηθητικές.

Ποδήλατα vintage και από μπαμπού

Ένα ταξίδι στο χρόνο με σπάνια μοντέλα ποδηλάτων -χρονολογίας πριν από το 1985- όλων των κατηγοριών παρουσιάζονται από πολίτες της πόλης, συλλέκτες και μη, καταστηματάρχες και αθλητές ποδηλασίας. Η έκθεση συνοδεύεται από παλιές ποδηλατικές φωτογραφίες εποχής από το αρχείο της bikeart, ενώ όπως αναφέρει ο κ. Παπαγεωργίου υπάρχει και «σειρά από ιδιαίτερα ποδήλατα από την Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως ηλεκτρικά, ξύλινα, bamboo, παιδικά ποδήλατα ισορροπίας, τα οποία βέβαια οι επισκέπτες μπορούν να τα δοκιμάσουν, ενώ υπάρχει και ειδικός χώρος, όπου μπορούν να εκφράσουν τη δημιουργικότητα και την φαντασία τους, αφού τους δίνεται η δυνατότητα να ζωγραφίζουν για το ποδήλατο, να εκφράζουν τις ιδέες – σκέψεις τους για την πόλη, αλλά και τις μετακινήσεις τους με το ποδήλατο».