Ένα σόου που κόβει την ανάσα και ανεβάζει την αδρεναλίνη στα ύψη θα παρακολουθήσουν όσοι βρεθούν το Σαββατοκύριακο 17 και 18 Σεπτεμβρίου στην Τανάγρα, στο Athens Flying Week 2016, στο οποίο θα συμμετέχουν οι καλύτεροι πιλότοι στρατιωτικών και πολιτικών αεροσκαφών.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές αυτό θα είναι το μεγαλύτερο αεροπορικό γεγονός της Νοτιοανατολικής Ευρώπης για το 2016, με επιβεβαιωμένες συμμετοχές από δεκατρείς χώρες, ανάμεσα στις οποίες Ισπανία, Σουηδία, Ιταλία, Γερμανία, Ολλανδία κ.ά.

Από τη γειτονική μας Ιταλία ο παγκόσμιος πρωταθλητής ανεμοπορίας Λούκα Μπερτόσιο επιστρέφει μ’ ένα μοναδικό πρόγραμμα ακροβατικών ελιγμών από μεγάλο ύψος με το ανεμόπτερό του.

Από το Βέλγιο έρχεται κατευθείαν στην Τανάγρα ο Τομ ντε Μουρτέλ, πιλότος της Βελγικής Πολεμικής Αεροπορίας, για μια σόλο επίδειξη μ’ ένα F-16.

Η Ολλανδία δίνει το «παρών» μ’ ένα ακροβατικό αεροσκάφος Sukhoi 26MX, ενώ η Πολωνική Αεροπορία θα μας εντυπωσιάσει μ’ ένα F-16 Block 52. Η Γερμανική Πολεμική Αεροπορία εκπροσωπείται μ’ ένα Tornado ECR και η Βρετανική με ελικόπτερο Chinook HC2.

Από τη Ρουμανία ένα ολοκαίνουργιο Boeing 737-700 θα κλέψει τις εντυπώσεις σε χαμηλή διεύλευση πάνω από τον αεροδιάδρομο, ενώ από την Ελβετία ο Ιβέ Ροσί, ο «άνθρωπος πουλί» θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον του κοινού, αφού από το 2006 πέρασε στην αεροπορική ιστορία ως ο πρώτος άνθρωπος που πέταξε με κινητήρα τζετ στερεωμένο σε μια πτέρυγα πάνω στην πλάτη του!

Επίσης από την Ελβετία η Ντανιέλα Χούτζες τολμά να λύσει τη ζώνη από το κάθισμα ενός διθέσιου διπλάνου Boeing Stearman του Β’ ΠΠ, και να σκαρφαλώσει στα φτερά, ενώ ο αρραβωνιαστικός της στο πιλοτήριο πιάνει ταχύτητες μέχρι και 250 χλμ. ανά ώρα.

Οι επιδείξεις δεν σταματούν όμως εδώ. Από τη γειτονική μας Σερβία τα άψογα διατηρημένα Soko G-2 Galeb θα πραγματοποιήσουν άριστες διελεύσεις με τα χρώματα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Από τη Σουηδία ο Γιόχαν Γκούσταφσον, με ανεμόπτερο, θα εντυπωσιάσει με την ακρίβεια των χειρισμών αλλά και τους χρωματικούς συνδυασμούς που δημιουργούν οι πτέρυγες του ανεμοπλάνου, καθώς γλιστρά προς το έδαφος όταν σουρουπώνει.

Από την Ισπανία έχει επιβεβαιώσει τη συμμετοχή του το ακροβατικό σμήνος των Patrulla Aguila, με συνολικά επτά ακροβατικά αεροσκάφη Casa C-101 Aviojet που αποτελούν μια πανδαισία θεάματος και απόλυτου συγχρονισμού.

Οι φίλοι της πολεμικής μας αεροπορίας θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά τις διελεύσεις ενός F-4E AUP Phantom II, ενός Mirage 2000-5 και ενός ελικοπτέρου Super Puma, καθώς και το ακροβατικό σμήνος «Δαίδαλος» με τα μονοκινητήρια T-6A.

Το Πολεμικό Ναυτικό θα δώσει το «παρών» μ’ ένα ελικόπτερο S70B Aegean Hawk.

Τέλος μια εξίσου ενδιαφέρουσα ελληνική συμμετοχή είναι και αυτή του «Μάγου» των ελληνικών ουρανών Δημήτρη Βερβερέλη, που με ελικόπτερο EC 120B εκτελεί καθόδους και ανόδους, που κόβουν την ανάσα.

Παράλληλα με τις πτήσεις, οι αεροπορικές δραστηριότητες θα συνεχίζονται και στο έδαφος με εκθέσεις αερομοντελισμού, περίπτερα αερολεσχών, και με την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) ανοιχτή για το κοινό.