Η διαδικασία ηλεκτρονικής υποδοχής αιτήσεων για τη ρύθμιση αυθαιρέτων κατασκευών του Νόμου 4014/2011 ξεκινάει από το Σάββατο, 1 Οκτωβρίου 2011, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Επισημαίνεται ότι η διαδικασία θα πρέπει να γίνεται μέσω μηχανικού και αποκλειστικά ηλεκτρονικά, καθώς το υπουργείο, όπως αναφέρει, «ανέπτυξε ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα για την υποβολή και διαχείριση των αιτημάτων ρύθμισης αυθαίρετων κατασκευών με τη συμβολή του Τεχνικού Επιμελητηρίου».

Το υπουργείο προβλέπει ότι ο νέος τρόπος υποβολής των αιτήσεων θα διευκολύνει ριζικά τις γραφειοκρατικές λεπτομέρειες και θα ενισχύσει την διαφάνεια της διαδικασίας.

Όπως αναφέρεται, ο κάθε ενδιαφερόμενος θα πρέπει να απευθύνεται σε μηχανικό για τον έλεγχο της κατασκευής του ακινήτου και την συμπλήρωση της αίτησης. Στη συνέχεια θα εκδίδεται «μοναδικός αριθμός» για κάθε κατασκευή και εντολή για την πληρωμή του «τέλους υπαγωγής» του στο σύστημα αλλά και του «τελικού προστίμου». Μάλιστα, η πληρωμή θα γίνεται και πάλι ηλεκτρονικά μέσω «web banking» τραπεζικής υπηρεσίας.

Τέλος, αυτόματα θα εκδίδεται και η τελική «βεβαίωση ρύθμισης αυθαίρετου».

Το υπουργείο επισημαίνει ότι μετά το πέρας της διαδικασίας θα ακολουθήσουν και ενδεικτικοί δειγματοληπτικοί έλεγχοι από αρμόδιες πολεοδομίες, βάση κλήρωσης. Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των αιτούντων, θα λειτουργήσει και τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης στο υπουργείο, το οποίο θα δέχεται ερωτήματα και επισκέψεις από τις 8:00 π.μ. – 8:00 μ.μ. Αντίστοιχα το Τεχνικό Επιμελητήριο διοργανώνει μετά από ανάθεση του Υπουργείου ειδικό «Help Desk».

Πηγή: 24h.gr