Σε πανηγυρική εκδήλωση στα γραφεία της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) ορκίστηκε ο νέος πρόεδρος της Αρχής Κωνσταντίνος Μενουδάκος ο οποίος έχει διατελέσει πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ο νέος πρόεδρος της ΑΠΔΠΧ στην ομιλία του τόνισε ότι η Αρχή, λίγο πριν συμπληρώσει 20 χρόνια από την ίδρυσή της, «έχει δημιουργήσει ικανές εγγυήσεις για την ιδιωτική ζωή και έχει διαμορφώσει ισχυρό πλαίσιο προστασίας» και για το λόγο αυτό έχει εδραιωθεί στη συνείδηση των πολιτών ως ουσιαστικός φορέας προστασίας των προσωπικών τους δεδομένων.

Ο κ. Μενουδάκος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων στην ψήφιση νέου κανονισμού προστασίας προσωπικών δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποιος θα τεθεί σε εφαρμογή το Μάιο του 2018.

Ο εν λόγω κανονισμός διευρύνει, σύμφωνα με το νέο προεδρος της Αρχής, τα δικαιώματα των υποκειμένων των προσωπικών δεδομένων και αυξάνει αντιστοίχως τις υποχρεώσεις των προσώπων που διενεργουν επεξεργασία των δεδομένων.

«Θα προσπαθήσουμε, στα δύσκολα αυτά χρόνια της δημοσιονομικής κρίσης, να κάνουμε ό,τι μπορουμε για να ανταποκριθούμε σ’ εκείνο που η Πολιτεία, αλλά και οι πολίτες απαιτούν, από την ανεξάρτητη Αρχή, την οποία θα έχουμε την τιμή, αλλά και την ευθύνη να υπηρετήσουμε τα επόμενα χρόνια. Αποβλέπουμε βεβαιώς στην αρωγή και συμπαράσταση της κεντρικής κρατικής εξουσίας στο πλαίσιο των υφιστάμενω δημοσιονομικώ δυνατοτήτων» κατέληξε ο νέος πρόεδρος.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, ο πρόεδρος της Βουλής κ. Νίκολαος Βούτσης, ο υπουργος Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Νικόλαος Παρασκευόπουλος, ο νέος Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Γεώργιος Σάρλης, ο απερχόμενος πρόεδρος της Αρχής και τέως σύμβουλος του ΣτΕ κ. Πέτρος Χριστόφορος και ο τέως πρόεδρος του ΣτΕ κ. Χρήστος Γεραρής.

Κατά την τελετή ορκωμοσίας των νέων μελών της Αρχής, ο κ. Βούτσης επισήμανε ότι είναι ευτυχής διότι «μέσα σε δέκα μήνες έγινε η επιλογή των μελών των τεσσάρων από τις πέντε ανεξάρτητες αρχές της χώρας και εκκρεμεί μόνο η επιλογή των μελών του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόραασης (ΕΣΡ)». Και αυτό, όπως σημείωσε ο κ. Βούτσης μέσα σε μια Βουλή με οκτώ κόμματα και ενώ διανύουμε μια εποχή «όπου η περίφημη παγκοσμιοποίηση θέτει εν αμφιβόλω σειρά δικαιωμάτων των πολιτών».

Απο την πλεύρα του ο κ. Παρασκευόπουλος τόνισε πως το θέμα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων είναι συνδεδεμένο με την ιστορία του τόπου μας. «Η πολιτεία», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης , «δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία στην προστασία των προσωπικπών δεδομένων».