Τεράστια ποσά θα κληθούν να πληρώσουν οι οικογένειες των μαθητών για τις φωτοτυπίες των σχολικών βιβλίων σε περίπτωση που το υπουργείο Παιδείας δεν βρει άμεσα λύση για το ποιος θα αναλάβει τις πληρωμές των φωτοτυπιών καθώς και της βιβλιοδεσίας αυτών.

Παρά τις σημερινές δηλώσεις της υφυπουργού Παιδείας, Εύης Χριστοφιλοπούλου, ότι δεν θα επιβαρυνθούν οι οικογένειες, δεν έχουν δοθεί περαιτέρω διευκρινίσεις για το θέμα.

Στο μεταξύ πάντως, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης, Νίκος Παπαχρήστος, αναφέρει στο newsbeast.gr ότι: «Θα φτάσουμε στο σημείο να βλέπουμε τους μαθητές να μπαίνουν στο Διαδίκτυο και να εκτυπώνουν τα βιβλία μέσα από την ιστοσελίδα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, στην οποία είναι αναρτημένα. Μετά θα τα πηγαίνουν για “βιβλιοδεσία” και το κόστος, όπως έχουμε υπολογίσει, ανέρχεται στα 30 με 35 ευρώ για κάθε βιβλίο».

Ο κ. Παπαχρήστος συνεχίζει, επισημαίνοντας την αναστάτωση που ήδη έχει αρχίσει.

«Θα έχουμε αποδιοργάνωση. Ο μαθητής για παράδειγμα μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν έχει υπολογιστή σπίτι του καθώς και ότι δεν έχει λεφτά να βγάλει φωτοτυπίες. Ποιος θα μπορέσει να του πει κάτι; Κανείς μας. Γι’ αυτό θα συνεχίζουμε να πιέζουμε την υπουργό ώστε να επισπευτούν οι διαδικασίες έκδοσης αυτών με δεδομένο ότι έχουμε πληροφορίες ότι τα τελευταία βιβλία θα φτάσουν στα σχολεία το Δεκέμβριο».

Και το μόνο σίγουρο, όπως συνεχίζει, είναι ότι «το να πάρουν οι μαθητές dvd δεν τους βοηθάει διότι δεν μπορούν να μάθουν μέρος της διδακτικής ύλης διαβάζοντάς την μέσα από τους υπολογιστές τους. Αυτό, εκτός από ανθυγιεινό, είναι και πρακτικά αδύνατο».

Βρείτε χρήματα!

Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ σχολιάζει και το θέμα των σχολικών επιτροπών, καθώς όπως λέει, «δεν λειτουργούν και δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μετάβασης των αρμοδιοτήτων λόγω του Καλλικράτη».

«Αυτή τη στιγμή» βεβαιώνει «τα σχολεία δεν μπορούν να φωτοτυπήσουν τα βιβλία καθώς δεν έχουν την τεχνική δυνατότητα. Αυτό πρέπει να το αναλάβει επαγγελματίας. Σκεφτείτε ότι τα λεφτά είναι μπλοκαρισμένα καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη το πλαίσιο για να λειτουργήσουν οι επιτροπές. Θα πρέπει δηλαδή οι δήμαρχοι να παρανομήσουν για να λειτουργήσει το σύστημα.

Θα πρέπει ουσιαστικά να αναλάβουν την πολιτική ευθύνη ώστε να αρχίσουν οι επιτροπές να πληρώνουν για να αναλάβει την έκδοση των φωτοτυπιών επαγγελματίας. Πόσοι δήμαρχοι θα αναλάβουν την ευθύνη αυτή; Γιατί αν το κάνουν, θα γνωρίζουν ότι είναι παράνομοι με δεδομένο ότι έχουν συγκροτηθεί οι δημοτικές επιτροπές αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί το νομικό πλαίσιο που τις διέπει. Μπορεί τώρα όμως, να επισπεύσουν τις διαδικασίες οι αρμόδιοι», καταλήγει.