Αντίθετος στη διάταξη του νομοσχεδίου για τα αυθαίρετα εμφανίζεται ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος Κωνσταντίνος Βλαχάκης σε επιστολή που έστειλε με αποδέκτη τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Ο κ. Βλαχάκης – σύμφωνα με πληροφορίες – αναφέρει ότι με την προωθούμενη ρύθμιση θα προκληθούν τεράστια προβλήματα στη μεταβίβαση των ακινήτων , φτάνοντας μέχρι και… πάγωμα ,ενώ παράλληλα ισοδυναμεί με μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση για τους ιδιοκτήτες.

Και αυτό γιατί ,όπως προκύπτει από τις διατάξεις του νομοσχεδίου, για οποιαδήποτε μεταβίβαση ακινήτου ο ιδιοκτήτης κτίσματος ανεξαρτήτως από τον χρόνο της ανέγερσής του είναι υποχρεωμένος να αναζητήσει και να βρει την άδεια οικοδομής του ακινήτου και μέσω μηχανικού να ερευνήσει αν έχουν γίνει αυθαίρετες κατασκευές μετά την έκδοση της άδειας.

Ο πρόεδρος των συμβολαιογράφων για να ξεπεραστεί ο επικείμενος σκόπελος αντιτείνει ότι πρέπει να τεθεί μία κόκκινη γραμμή στα κτίσματα που έχουν ανεγερθεί προ του 1983 και των οικοδομών που αναγέρθηκαν μετά την ισχύ του νόμου 1337/1983 χωρίς νόμιμη άδεια.