ΣτΕ: Οι αποδοχές των ενστόλων πρέπει να επανέλθουν στα δεδομένα πριν την 1η Αυγούστου 2012

Αντισυνταγματική η υπουργική απόφαση του 2014


ΕΛΛΑΔΑ
17:28
13/05/2016
ΣτΕ: Οι αποδοχές των ενστόλων πρέπει να επανέλθουν στα δεδομένα πριν την 1η Αυγούστου 2012
4
loading

Αντισυνταγματική έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας  τη μερική αποκατάσταση  του μισθολογικού των στρατιωτικών που έγινε το 2014 με υπουργική απόφαση.

Το Ανώτατο Δικαστήριο δικαίωσε για μια ακόμη φορά τους ενστόλους καθώς έκανε δεκτές τις προσφυγές τους και αποφάνθηκε πως πρέπει να επανέλθουν οι αποδοχές τους στο προ της 1ης  Αυγούστου 2012 καθεστώς όταν υπέστησαν περικοπές λόγω μνημονίου.

Συγκεκριμένα , με σειρά αποφάσεών της η Ολομέλεια κρίνει πως θα πρέπει να αποκατασταθεί μερικώς το μισθολόγιο τους, παρά το νόμο Σταϊκούρα το 2014 με τον οποίο καθορίστηκαν εκ νέου τα επιδόματά τους, με αποτέλεσμα να επέρχονται μειώσεις στις αποδοχές και στις συντάξεις τουλάχιστον κατά 50% σε σχέση με τους μισθούς και τις συντάξεις του  2012.

Στο σκεπτικό των αποφάσεων αναφέρεται  ότι η Πολιτεία προσαρμόστηκε πλημμελώς στις προηγούμενες αποφάσεις του 2014 της Ολομέλειας του ΣτΕ (2192-2196/2014) και δεν εφάρμοσε στη συνταγματικά προστατευόμενη αρχή της ιδιαίτερης μισθολογικής μεταχείρισης των στρατιωτικών.  Επιπλέον έκρινε  ότι οι αποδοχές των ενστόλων πρέπει να φτάσουν στα προ της 1ης Αυγούστου 2012 μισθολογικά  επίπεδα.

Πάντως, οι σημερινές αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ αφορούν μόνο όσους ενστόλους προσέφυγαν σε αυτό, με αποτέλεσμα  να απορριφθούν οι παρεμβάσεις 2.915 ενστόλων που άσκησαν παρέμβαση υπέρ των Ενώσεων τους.

Υπενθυμίζεται ότι η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας το 2014 είχε δικαιώσει τους ενστόλους κρίνοντας ότι η αναδρομική από 1η  Αυγούστου 2012  μείωση των αποδοχών τους είναι αντισυνταγματική και ότι πρέπει να επανέλθουν οι αποδοχές τους στο προηγούμενο προ των μειώσεων καθεστώς. Στην συνέχεια ψηφίστηκε ο νόμος 4307/2014 με τον οποίο προσδιορίστηκαν νέοι συντελεστές των βασικών  μισθών των στρατιωτικών και καθορίστηκαν εκ νέου τα επιδόματά τους, με αποτέλεσμα να επέρχονται μειώσεις στις αποδοχές και στις συντάξεις τουλάχιστον κατά 50% σε σχέση με τους μισθούς και τις συντάξεις του  2012.

Ακολούθησε ο νόμος 4307/2014, κατά του οποίου προσέφυγαν και πάλι οι Ενώσεις των ενστόλων στο ΣτΕ, υποστηρίζοντας  ότι το νέο μισθολογικό καθεστώς με το οποίο καθορίστηκαν νέοι συντελεστές προσδιορισμού των βασικών μισθών τους  είναι αντισυνταγματικό και αντίθετο στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

 

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

4
σχόλια
 1. avatar Μιαούλης

  Δε μπορώ να καταλάβω ποιος ο ρόλος του ΣτΕ όταν οι κυβερνήσεις τις γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια , για να μη πω κάπου αλλού και κοπεί το σχόλιο . Μήπως είναι θέμα εξόδων παραστάσεως ή κάτι αντιστοίχου ???

 2. avatar John Vog

  μην πεφτετε στη παγιδα ιδιωτικος και δημοσιος που τους βολευει...ζουμε σε ενα κρατος που οι δικαστικες αποφασεις εκτελουνται μονο, οταν ειναι σε βαρος του πολιτη...ανεξαρτητως κυβερνησης

 3. avatar Μάριος Τρίκας

  γιατί πάντα μόνο οι δημόσιοι υπάρχει και ο ιδιωτικώς τομέας ξέρετε Ποτέ κάνεις δεν τους παίρνει υπόψη γιατί άραγε Το δοίκαιο ειναι μόνο για δημοσίους υπαλλήλους

 4. avatar DNE1974

  Όχι μόνο για τους ένστολους αλλά και για άλλους έχει αποφασίσει το ΣτΕ ότι οι κρατήσεις είναι αντισυνταγματικές. Το θέμα είναι αν το ΣτΕ έχει τη δύναμη να ελέγξει και να επιβάλλει την εφαρμογή των αποφάσεων του και πόσο σοβαρά υπολογίζουν τις αποφάσεις του οι κυβερνώντες ή το θεωρούν

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει