Εξήντα τόνοι τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, κλινοσκεπάσματα και είδη ρουχισμού και υπόδησης διανεμήθηκαν στους 29.000 πρόσφυγες που παραμένουν στην Κεντρική Μακεδονία, σύμφωνα με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας. Μέχρι τώρα έχουν ολοκληρωθεί δέκα αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας ενώ διατέθηκαν στις ένοπλες δυνάμεις και 2.558 σκηνές για έκτακτες ανάγκες που φύλασσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Το κινηματοθέατρο «Αλέξανδρος» στη Θεσσαλονίκη έχει μετατραπεί σε χώρο συγκέντρωσης προσφορών πολιτών για τους πρόσφυγες, με ειδική έκκληση για προσφορά τροφίμων για βρέφη και παιδιά, ενώ στο Αποθηκευτικό Κέντρο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συγκεντρώνονται οι μεγάλες ποσότητες εθελοντικής προσφοράς των εταιριών και επιχειρήσεων της Περιφέρειας.

Στο μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 60.000 άποροι επωφελήθηκαν από τις διανομές ειδών παντοπωλείου, ειδών βασικής υλικής συνδρομής και νωπών κοτόπουλων, στο πλαίσιο του προγράμματος επισιτιστικής βοήθειας του ΤΕΒΑ/FEAD. Στη Θεσσαλονίκη (μόνο στο δυτικό τομέα, που αποτελεί τη μεγαλύτερη κοινωνική σύμπραξη της χώρας) ο αριθμός των ωφελούμενων ανήλθε σε 29.000, στις Σέρρες σε 8.800, στην Ημαθία σε 8.300, στην Πέλλα σε 6.850, στο Κιλκίς σε 3.800 και στη Χαλκιδική σε 3.120. Η πρώτη διανομή ολοκληρώθηκε και η δεύτερη θα γίνει μετά το Πάσχα.

Στο μεταξύ, από τον Ιανουάριο, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ενίσχυσε τα συσσίτια των ιερών μητροπόλεων και των δήμων, αλλά και τους συλλόγους πολυτέκνων με συμπληρωματικά κυρίως τρόφιμα μακράς διάρκειας, που για τη Θεσσαλονίκη ξεπέρασαν τα 1.500 κιλά. Επίσης, τη Μεγάλη Δευτέρα παραδόθηκαν στους τρεις συλλόγους πολυτέκνων της Θεσσαλονίκης 300 λαμπάδες για τα παιδιά εν όψει του Πάσχα.

Στο μεταξύ, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για το 2014-2020 (νέο ΕΣΠΑ), η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει προβλέψει ειδικό Άξονα Προτεραιότητας για την κοινωνική συνοχή, τον Άξονα 9, με προϋπολογισμό 179 εκατομμυρίων ευρώ.