Επιστολή έκκληση έστειλε στο υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου και στην ΚΕΔΕ ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, με την οποία ζητά να στηριχθούν τα νησιά που δοκιμάζονται από την προσφυγική κρίση, στο πλαίσιο των πολυήμερων εκδρομών των σχολείων.

Με την επιστολή του, ο δήμαρχος Λέσβου «καλεί τους μαθητές όλης της χώρας και τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς και ιδιαίτερα από τα νησιά του Αιγαίου Πελάγους, να προτιμήσουν για την εκδρομή τους το νησί της Λέσβου, ως μια πράξη συμβολικής, αλλά και ουσιαστικής έμπρακτης αλληλεγγύης προς ένα πανέμορφο νησί και στους ανθρώπους του, που πολλούς μήνες τώρα δοκιμάζονται εξαιτίας των προσφυγικών ροών, κερδίζοντας συγχρόνως τον παγκόσμιο θαυμασμό για την ανθρωπιά και τη ζεστασιά που δείχνουν προς τους δοκιμαζόμενους συνανθρώπους μας».

Με την ίδια επιστολή, ο δήμαρχος Λέσβου καλεί μαθητές και εκπαιδευτικούς της Λέσβου «να δώσουν το παράδειγμα και να επιλέξουν ως τόπο προορισμού των δικών τους εκδρομών άλλα νησιά του Αρχιπελάγους, που και αυτά δοκιμάζονται από τα προσφυγικά κύματα».

Ο Σπύρος Γαληνός, σύμφωνα με ανταπόκριση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, καταλήγει την επιστολή του δηλώνοντας «σίγουρος ότι, όπως μέχρι τώρα, με μεγάλη ευαισθησία, αλληλεγγύη, κατανόηση αντιμετωπίζουμε το προσφυγικό ζήτημα. Και έτσι θα βρει ανταπόκριση και η παρούσα έκκληση που δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια πράξη έμπρακτης και ουσιαστικής βοήθειας προς αυτούς που σήκωσαν και σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος της προσφυγικής κρίσης».