Την ώρα που τα βόρεια σύνορα της χώρας παραμένουν κλειστά, με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι προσφυγικές ροές, με τουλάχιστον 12.000 πρόσφυγες και μετανάστες να «βουλιάζουν» στα λασπόνερα της Ειδομένης, αναμένοντας με υπομονή να ανοίξει ο δρόμος για το ταξίδι τους προς την κεντρική Ευρώπη.

Άνθρωποι και σκηνές «πνίγονται» στην λάσπη, ενώ τα κρούσματα ασθενειών πολλαπλασιάζονται λόγω των άθλιων συνθηκών διαβίωσης.

Συναγερμός σήμανε μετά το επιβεβαιωμένο κρούσμα ηπατίτιδας σε 9χρονο κοριτσάκι το οποίο και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης και νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση.

Ωστόσο, πληροφορίες που μετέδωσε το Reuters για δεύτερο κρούσμα δεν επιβεβαιώθηκαν από το ΚΕΕΛΠΝΟ, με τον πρόεδρό του, Θανάση Γιαννόπουλο, ωστόσο, να μην αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρξουν άλλα κρούσματα στο μέλλον.

Μετά το κρούσμα ηπατίτιδας, εμφανίστηκαν και κρούσματα λεπτοσπείρωσης. Η λεπτοσπείρωση μεταδίδεται από ποντίκια στους ανθρώπους, κάτι που ανησυχεί ιδιαίτερα τους γιατρούς για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης στον καταυλισμό. Επίσης υπάρχουν δείγματα με τσιμπήματα από έντομα κυρίως σε παιδιά και βρέφη.

Οι πρόσφυγες στην Ειδομένη παλεύουν καθημερινά καθώς οι συνθήκες υγιεινής είναι πολύ κακές, κυρίως τις τελευταίες μέρες που η βροχή έχει μετατρέψει τον καταυλισμό σε έναν απέραντο λασπότοπο.

Ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών αυξάνεται μέρα με την ημέρα με την τελευταία καταγραφή χθες το πρωί να κάνει λόγο για 44.035, ενώ την ίδια στιγμή το Συντονιστικό αναζητά χώρους για την φιλοξενία αυτών των ανθρώπων που να διαθέτουν τις απαιτούμενες υποδομές.