Συνέντευξη Τύπου παραχωρεί σήμερα στις 11 το πρωί η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς.

Η υπουργός, Άννα Διαμαντοπούλου, αναμένεται να ανακοινώσει τον ακριβή αριθμό των εκπαιδευτικών που θα προσληφθούν φέτος στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση καθώς και την ημερομηνία ανακοίνωσης των βάσεων εισαγωγής σε ΑΕΙ-ΤΕΙ.

Σε κάθε περίπτωση η αγωνία των υποψηφίων θα λάβει τέλος μέσα στην ερχόμενη βδομάδα, καθώς οι βάσεις θα έχουν ανακοινωθεί έως τις 25 Αυγούστου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα υπάρξει αισθητή πτώση των βάσεων στην πλειονότητα των τμημάτων που συγκεντρώνουν μεγάλη ζήτηση. Έτσι, πτώση αναμένεται στις ιατρικές, οδοντιατρικές, φαρμακευτικές, πολυτεχνικές, νομικές και παιδαγωγικές σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ενώ ακόμη περισσότερο εκτιμάται ότι θα πέσουν οι βάσεις στα ιδρύματα της περιφέρειας.

Στα ΤΕΙ εκτιμάται ότι περίπου 3.000 θέσεις θα μείνουν ακάλυπτες, ενώ μερικές χιλιάδες υποψήφιοι θα εισαχθούν με βαθμολογίες κάτω από τα 10.000 μόρια.

Οι λιγοστές θέσεις εκπαιδευτικών που θα διατεθούν για τη νέα σχολική χρονιά σε συνδυασμό με τον μεγάλο αριθμό συνταξιοδοτήσεων που αναμένεται έχουν φέρει ήδη τις πρώτες αντιδράσεις από τις ομοσπονδίες δασκάλων και καθηγητών, οι οποίες μιλούν για χιλιάδες κενά τον Σεπτέμβρη και σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των σχολείων.