Την προμήθεια μηχανισμού βιομετρικής ταυτοποίησης των παιδιών προσφύγων και παρακολούθησής τους προωθεί το υπουργείο Εθνικής Άμυνας σε συνεργασία με το “Χαμόγελο του Παιδιού” και άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις,, ανακοίνωσε ο υπουργός Πάνος Καμμένος επισκεπτόμενος σήμερα το έτοιμο προς λειτουργία κέντρο μετεγκατάστασης στο Σχιστό.

«Δεν επιτρέπεται να έχουν χαθεί 10.000 παιδιά», παρατήρησε ο υπουργός.

Τον χειρισμό του μηχανήματος, βάσει της διεθνούς νομοθεσίας, μπορεί να έχουν μόνο οι Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς θα διαχειρίζονται βιομετρικά στοιχεία από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Οι συζητήσεις για την παραλαβή των βιομετρικών στοιχείων βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ ενδιαφέρον για συμμετοχή στον διαγωνισμό για την προμήθεια του σχετικού εξοπλισμού έχουν εκδηλώσει 3 εταιρείες.

Αναφερόμενος στην ολοκλήρωση των εργασιών στο κέντρο ο κ. Καμμένος ανέφερε ότι «οι Ένοπλες Δυνάμεις εκλήθησαν να πραγματοποιήσουν αυτό το έργο και το πραγματοποίησαν», συμπληρώνοντας ότι το Κέντρο καλύπτει όλες τις ανάγκες που προβλέπονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Αναφερόμενος γενικότερα στα 5 κέντρα καταγραφής και τα δύο κέντρα μετεγκατάστασης προσφύγων, σχολίασε ότι κατασκευάσθηκαν κατά τέτοιο τρόπο ώστε «οι πρόσφυγες που θα έρθουν εδώ να θυμούνται την Ελλάδα ως τη χώρα όπου γεννήθηκε η λέξη φιλοξενία».

Ο κ. Καμμένος διαβεβαίωσε ότι μόλις ολοκληρωθεί η αποστολή των κέντρων, αυτοί οι χώροι θα αποδοθούν σε εκείνους τους Δήμους που πράγματι συνεργάστηκαν, γιατί «αποτελούσε ντροπή αυτοί οι χώροι να είναι χώροι σκουπιδιών».

Τέλος επανέλαβε την εκτίμηση του ότι η εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Ελλάδας απέναντι στην ΕΕ και η πρόσφατη συμφωνία με το ΝΑΤΟ, «η οποία ουσιαστικά λύνει το μεταναστευτικό πρόβλημα στην Ευρώπη», «είναι οι τελευταίες πράξεις μιας τραγωδίας που ζήσαμε στο Αιγαίο».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας περιοδεύει σε Λέρο, Χίο και Λέσβο, μαζί με τον επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα Φιλίπ Λε Κλερκ, Ευρωπαίους αξιωματούχους και ανταποκριτές ξένου Τύπου στην Ελλάδα, στους οποίους παρουσιάζει τις εγκαταστάσεις των κέντρων καταγραφής που είναι έτοιμα.