Δύο πατριαρχικές και ποιμαντικές επισκέψεις στην περιοχή της Σμύρνης, κάθε χρόνο, θεσμοθέτησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, μετά από πρόσκληση των δημάρχων και άλλων κοινωνικών φορέων της περιοχής και αίτημα της Ορθόδοξης Χριστιανικής Κοινότητας της πόλης.

Έτσι, κάθε χρόνο, το Φεβρουάριο, με αφορμή τη μνήμη του Αγίου Βουκόλου, πρώτου ιεράρχη της Σμύρνης, θα πραγματοποιείται η πρώτη επίσκεψη του Πατριάρχη στη Σμύρνη και το Μάιο, με αφορμή τη μνήμη του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, θα πραγματοποιείται η δεύτερη επίσκεψη.

Το πρόγραμμα της επικείμενης επίσκεψης, από την ερχόμενη Παρασκευή 5 έως τις 11 Φεβρουαρίου στη Σμύρνη, περιλαμβάνει συναντήσεις με τις τοπικές αυτοδιοικητικές Αρχές και θρησκευτικές τελετές στους ορθοδόξους ναούς του Αγίου Βουκόλου και της Αγίας Φωτεινής. Επίσης, ο Πατριάρχης θα χοροστατήσει σε θρησκευτικές τελετές σε ναούς των Ρωμαιοκαθολικών της πόλης, ενώ, μαζί με τον νομάρχη Σμύρνης, τον δήμαρχο της πόλης και τον μουφτή, θα επισκεφθεί το ιστορικό τέμενος της πλατείας Κονάκ, στο κέντρο της Σμύρνης.

Ακόμη, το πρόγραμμα της επίσκεψης περιλαμβάνει συμμετοχή στο δεύτερο Αγιολογικό Συνέδριο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην πόλη της Σμύρνης, παρουσίαση βιβλίου, καθώς και επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σμύρνης και το κεντρικό Ιστορικό Αρχείο της πόλης.

Τέλος ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα παρακολουθήσει τη συναυλία που θα δώσει στο Μέγαρο Μουσικής της Σμύρνης η Χάρις Αλεξίου, η οποία κατάγεται από προσφυγική οικογένεια της πόλης. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί το Σαββάτο 6 Φεβρουαρίου με αφορμή την πατριαρχική επίσκεψη.