Να προχωρήσει άμεσα στην εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τη σήμανση των προϊόντων προερχομένων από το Κατεχόμενο Παλαιστινιακό Έδαφος ζητά με επιστολή της η Action Aid, που δηλώνει ικανοποιημένη για τη διάψευση από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης ισραηλινού δημοσιεύματος.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Action Aid:

Με μεγάλη ικανοποίηση διαβάσαμε τη διάψευση του δημοσιεύματος της ισραηλινής εφημερίδας «Times of Israel» από τον εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα αυτό, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών απέστειλε επιστολή στον Πρωθυπουργό του Ισραήλ ενημερώνοντάς τον ότι η Ελλάδα δεν σκοπεύει να εφαρμόσει την ερμηνευτική εγκύκλιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη σήμανση προϊόντων προερχομένων από το Κατεχόμενο Παλαιστινιακό Έδαφος. H συγκεκριμένη είδηση έκανε επί 48 ώρες το γύρο του διαδικτύου χωρίς να διαψευστεί από το ΥΠΕΞ, και έτσι προχωρήσαμε στις 3 Δεκεμβρίου στην αποστολή της ανοιχτής επιστολής ζητώντας τη θέση της κυβέρνησης σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα.

Την ActionAid δεν αφορά η δημιουργία εντυπώσεων. Δεν είναι πεδίο δράσης μας η μικροπολιτική. Δουλεύουμε για τα δικαιώματα των πιο περιθωριοποιημένων συνανθρώπων μας, όπως των Παλαιστινίων και ενώνουμε τη φωνή μας μαζί τους για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά τους. Στο Κατεχόμενο Παλαιστινιακό Έδαφος δουλεύουμε από το 2007 και πάγιες θέσεις μας είναι η επίσημη αναγνώριση του Παλαιστινιακού Κράτους από την Ελλάδα και η απαγόρευση εισαγωγών προϊόντων που προέρχονται από τους παράνομους ισραηλινούς εποικισμούς. Για το συγκεκριμένο ζήτημα συνεργαζόμαστε και με το δίκτυο οργανώσεων Made in Illegality σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ζητάμε, λοιπόν, από την ελληνική κυβέρνηση να κάνει άμεσα τα λόγια της πράξη και να προχωρήσει, ως πρώτο βήμα, στην εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τη σήμανση των προϊόντων που προέρχονται από τους εποικισμούς, όπως και στην αναγνώριση του Παλαιστινιακού Κράτους σύμφωνα με τη χθεσινή της δήλωση και τις πάγιες θέσεις της.

Σε μια τέτοια περίπτωση, η ActionAid θα είναι η πρώτη που θα γιορτάσει τη δίκαιη λύση με τους Παλαιστίνιους και θα συγχαρεί την ελληνική κυβέρνηση. Μέχρι τότε, θα συνεχίσουμε την εκστρατεία μας, παρακολουθώντας τις θέσεις και τις πράξεις της κυβέρνησης σε σχέση με το συγκεκριμένο ζήτημα.