«Απάνθρωπο να με χωρίσουν από την κόρη μου επειδή δεν τη στέλνω στο σχολείο»

Η ιστορία μιας μητέρας που επέλεξε διδασκαλία κατ’ οίκον και η εισαγγελία αποφάσισε να της πάρει το παιδί


ΕΛΛΑΔΑ
12:07
13/10/2015
«Απάνθρωπο να με χωρίσουν από την κόρη μου επειδή δεν τη στέλνω στο σχολείο»
66
loading

«Θέλουν να με χωρίσουν από το παιδί μου επειδή αξιώνω μια πιο δημιουργική διαδικασία εκπαίδευσης, χωρίς εξαναγκασμούς και υποχρεωτικά μαθήματα. Επειδή θέλω να εκπαιδεύεται με κέφι και όχι στο πλαίσιο ενός αναξιόπιστου σχολικού συστήματος εκπαίδευσης. Θα είναι απάνθρωπο να με χωρίσουν από την κόρη μου επειδή και μόνο έχω επιλέξει έναν άλλο τρόπο εκπαίδευσης», λέει στο Έθνος η Χριστιάνα Σοφία.

Είναι τα λόγια μίας μητέρας που έχει επιλέξει την εκτός σχολείου εκπαίδευση για την 8χρονη κόρη της. Κι ενώ το δικαίωμα για διδασκαλία κατ’ οίκον (home schooling) είναι νόμιμο και ήδη θεσμοθετημένο σε κράτη-μέλη της ΕΕ, η Εισαγγελία Αθηνών δήλωσε ότι εκδίδει παραγγελία να... πάρουν το παιδί από τη φυσική του μητέρα επειδή δεν πάει σχολείο.

Εκπαιδευτικός η ίδια -αρχικά αγγλικών και εν συνεχεία σε παιδιά με μαθησιακά προβλήματα-, η Χριστιάνα Σοφία γνώρισε «από μέσα» το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Η ίδια είναι μητέρα δύο ακόμα παιδιών, 29 και 23 χρόνων σήμερα, που έχουν περάσει όλες τις βαθμίδες του σχολείου, έχουν μάλιστα φοιτήσει και στο πανεπιστήμιο.

«Γνωρίζω «από πρώτο χέρι» το εκπαιδευτικό σύστημα για πολλά χρόνια. Για μένα ήταν συνεχής, καθημερινή η προσπάθεια να διατηρηθεί το πνεύμα τους ελεύθερο, ανάλαφρη η ψυχοσύνθεσή τους και ανοιχτός ο νους τους. Ομως τα μεγάλα παιδιά μου πήγαν σε σχολεία της Κύπρου, όπου υπάρχει ανώτερο επίπεδο και καλύτερες συνθήκες σχολειοποίησης, χωρίς παραπαιδεία. Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει στην Ελλάδα», εξηγεί στο «Εθνος».

«Οταν γεννήθηκε η μικρή μου, είχα προβληματισμό. Πού να πάει σχολείο; Πήγε στο νηπιαγωγείο, αλλά στην ηλικία που έπρεπε να πάει σχολείο, ήταν εντελώς ανώριμη. Τότε διαπίστωσα ότι τα παιδιά εξαναγκάζονται στη σχολική μάθηση γιατί σε αυτήν την ηλικία αυτό που πραγματικά θέλουν είναι να παίξουν και να γνωρίσουν τον κόσμο».

Γι’ αυτόν τον λόγο, για τη μικρή της κόρη επέλεξε να μην τη στείλει στο σχολείο, αλλά να αναλάβει προσωπικά την παιδεία της. «Στο εξωτερικό αυτό είναι εντελώς φυσιολογικό. Εδώ... με κοιτούν σαν να κατέβηκα από τον Αρη. Οταν κανείς γνωρίζει το παιδί, διαπιστώνει ότι είναι ένα ευτυχισμένο κοριτσάκι. Με πλούσιο λεξιλόγιο, φαντασία, ανεπτυγμένη σκέψη. Αλλά κι εγώ δεν την αναγκάζω, δεν της επιβάλλομαι. Ακολουθώ τα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες της. Γι’ αυτό και όταν της λέω να κάνουμε μαθηματικά, πετάει από τη χαρά της. Το κυρίαρχο είναι το ότι με ενδιαφέρει η ψυχική ηρεμία του παιδιού», τονίζει η Χριστιάνα Σοφία.

Με τη βοήθεια, την επιμονή και την υπομονή της, η 8χρονη κόρη της έχει αγαπήσει την ιστορία και τη μυθολογία, λατρεύει τα μαθηματικά, είναι σε θέση να κάνει... ξενάγηση στα εκθέματα του αρχαιολογικού μουσείου, γράφει το δικό της παραμύθι, εξοικειώνεται με τους υπολογιστές και κοινωνικοποιείται μέσω του παιχνιδιού.

Με την υπόθεση ασχολείται η Ελληνική Δράση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα - «Πλειάδες» μέσω της προέδρου της, δικηγόρου Ηλέκτρας-Λήδας Κούτρα, που αμισθί έχει αναλάβει την εκπροσώπηση της μητέρας, αλλά και τη διεκδίκηση θεσμοθέτησης του δικαιώματος στη μη τυπική - εξωσυστημική εκπαίδευση.

«Ζητήσαμε ανεπιτυχώς από την Εισαγγελία να αφήσει την υπόθεση να κριθεί δικαστικά, με όλες τις εγγυήσεις που μια τέτοια διαδικασία οφείλει να έχει στις δημοκρατικές κοινωνίες. Ούτως ή άλλως, η διάταξη που επιτρέπει στην εισαγγελέα Ανηλίκων να αφαιρέσει επιμέλεια με διαταγή της αφορά σε όλως εξαιρετικές περιπτώσεις, όπου υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για τη σωματική και ψυχική υγεία του παιδιού -και πάλι οφείλει να εισάγει την υπόθεση στο Δικαστήριο εντός 30 ημερών», δήλωσε στο «Εθνος» η πρόεδρος της ΜΚΟ «Πλειάδες».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

66
σχόλια
 1. avatar ΤΣΙΛΙΓΚΑΡΙΔΗΣ ΜΙΧΑΗΛ

  ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΑΦΙΑΣ!!!ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ Η ΘΡΗΣΚΕΙΑ!!!ΕΝΩ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΤΩΧΕΙΡΩΣΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ!!!ΑΝ ΑΥΤΟ ΔΙΕΥΡΙΝΘΕΙ ΤΟΤΕΣ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ!!ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΔΙΟΤΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΙΜΑΤΑΙ!!!ΜΠΡΑΒΟΣΑΣ!!!ΣΙΓΑ ΤΑ ΠΤΥΧΕΙΑ ΜΑΙΜΟΥ ΠΟΥ ΠΕΡΝΟΥΝ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΠΕΡΙΕΡΓΑ ΣΕ ΘΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΝΕΛ!!!!Η ΜΑΘΗΣΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΔΙΑ ΜΕΣΟΥ ΚΟΜΠΙΟΥΤΕΡ,ΑΝΕΥ ΤΕΡΑΣΤΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΞΟΔΩΝ!!!ΤΕΛΙΚΑ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΜΟΝΟΝ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΑ ΚΤΗΡΙΑΤΗΣ.ΑΥΤΗ ΚΡΙΣΗ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ!!!ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ!!ΚΑΙ ΕΝΩ ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΟΜΟΣ Ο ΔΙΚΑΣΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΠΩΣ ΤΑΧΕΙ ΑΡΠΑΞΕΙ!!!ΒΛΕΠΟΥΜΑΙ ΤΑ ΧΑΛΙΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΑΣ,ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΑΡΕΜΒΑΙΝΟΥΝ ΔΙΚΑΣΤΕΣ!!!ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ!!!ΟΛΟΙ ΣΕ ΙΔΙΟΤΕΣ!!!ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΙΑ,ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ!!!ΟΛΑ ΙΔΙΟΤΙΚΑ,ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΑ ΑΠΟ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΟΧΙ ΛΗΣΤΩΝ!!!!ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΤΥΣΗΣ,ΠΟΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ,ΜΕ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΧΡΗΜΑΤΑ!!!ΤΡΟΠΟΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!!!!ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΤΗΝ ΜΗΤΕΡΑ ΚΥΡΙΕ ΔΙΚΑΣΤΑ!!!ΟΧΙ ΣΤΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΘΙΜΟΥ!!!

 2. avatar MIXALAKIS

  ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΑΚΙ ΤΙ ΘΑ ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΕΙ ΣΤΑ ΑΕΙ, ΝΑ ΠΑΕΙ ΕΞΩ Η ΝΑ ΒΡΕΙ ΔΟΥΛΕΙΑ; "ΠΤΥΧΙΟ ΜΑΜΑΣ ΜΕ ΑΡΙΣΤΑ;" ΑΝΤΕ ΠΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΘΕ [...]

 3. avatar bigakis

  Μα αν δεν πάει σχολείο, δεν θα μπεί στο δεκαπενταμελές. Δεν θα μάθει την δημοκρατική έννοια της κατάληψης. Της προοδευτικής λίγδας. Δεν θα σπάσει θρανία, δεν θα ακούει την οργισμένη δασκάλα να μιλάει για προλετάριους σε γιορτή για την 25η Μαρτίου. Δεν θα διαδαχθεί ότι στην Σμύρνη υπήρξε συνωστισμός. Μπορεί να μάθει απο την μάνα του λάθος έννοιες όπως πατρίδα, αξιοκρατεία, δουλειά και όχι αγώνας, αξιοπρέπεια, αριστεία.

  Τι άνθρωπος θα γίνει λοιπόν?

  1. avatar ενταξεις

   Ντάξει είσαι λίγο υπερβολικός, σίγουρα το σύστημα εκπαίδευσης στην Ελλάδα έχει προβλήματα αλλά δεν είναι παντού έτσι, εσύ το πηγες στο άλλο άκρο.

   1. avatar bigakis

    Οχι φίλε μου δεν είναι παντού έτσι.
    Αλλά χωρίς λίγο υπερβολή τι νόημα θα είχε η ζωή?

 4. avatar ΝΑΝΑ1

  ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΜΙΑ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΔΟΜΗ ΥΠΗΡΧΕ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΠΟΥ ΥΠΕΦΕΡΕ ΑΠΟ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΥΣ ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΞΥΛΟΔΑΡΜΟΥΣ! ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΛΙΑΡΕΣ ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΝ ΕΩΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΑΜΕ , ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΓΟΕΡΟ ΚΛΑΜΑ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ.ΑΠΕΥΘΥΝΘΗΚΑΜΕ ΑΜΕΣΑ ΣΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ , ΑΝΑΦΕΡΑΜΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΜΩΣ ΜΑΣ ΕΙΠΑΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ.ΠΗΡΑΜΕ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ Η ΟΠΟΙΑ ΚΑΙ ΜΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΟΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΜΒΑΝ ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΕΙΚΑΣΙΕΣ.ΔΗΛ. ΝΑ ΤΟ ΣΚΟΤΩΣΕΙ ΠΡΩΤΑ!! ΕΙΠΑΜΕ ΝΑ ΠΑΜΕ ΣΕ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ , ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΤΙΠΟΤΑ!ΟΠΩΣ ΒΛΕΠΕΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΛΟΓΙΕΣ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ ΥΠΟΦΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΑΛΛΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΣΤΗ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΤΑ ΕΞΟΝΤΩΣΟΥΝ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥΣ.
  ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΗΝ ΑΞΙΑ ΜΑΝΑ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ- ΚΑΛΟ ΚΟΥΡΑΓΙΟ!! ΜΕ ΤΑ ΘΗΡΙΑ

  1. avatar damnatio memoriae

   σε κοινωνική λειτουργό κατευθείαν αγαπητέ είναι το ορθόν..

 5. avatar ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ

  Οι Ρομά ποτέ δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο αλλά τα βάζουν να ζητιανεύουν και καμείς δεν τους ενοχλεί. Εκεί γιατι δεν υπάρχει ευαισθητοποίηση;

  1. avatar Xountalas

   Γιατι οποιος "πειραξει" τους [...]ρομα, ειναι ρατσιστης.. Στο Ελλαδισταν, καλυτερα να σε πουνε παιδοφιλο παρα "ρατσιστη". Τα ιδια και για τον φιλο που μιλησε για τους μουσουλμανους της Θρακης ΜΑΣ.

 6. avatar ΜΠΙΖΟΥ

  Να πάνε να πάρουν και τα κοριτσάκια από τους μουσουλμάνους της Θράκης,που δεν τα στέλνουν στο σχολείο και δεν τελειώνουν την υποχρεωτική εκπαίδευση και τα παντρεύουν από τα 12!

 7. avatar ineth

  Αν θελουν μαθητες σε σχολεία να φροντίζουν να υπάρχουν και οι δουλειες για σπουδαγμενους ανθρωπους. οι μονες δουλειες πλεον στην ελλαδα γινονται και απο αναλφαβητους λαθρο. η εκπαιδευση ειναι υπερεκτιμημενη. σημασια εχει η παιδεια. ολα οσα μου χρειάζονται θα μπορουσα να τα μαθω και μεσα σε 2 χρονια. πριν σχολιάσετε συμπληρωνω. η Βιβλιοθηκη μου γεμιζει δωματιο και ειναι σε περισσοτερα αλφαβητα απο οσο μπορειτε να κατονομασετε.

 8. avatar Nikos nikos

  Μάθε τους το σχολείο του Samerhil

 9. avatar petmath

  Πολύ περίεργο να κάθεται το παιδί και να μαθαίνει γράμματα από την μάνα !!!! Συνήθως παίζουν παρά μαθαίνουν !!!

 10. avatar giorgosan

  Μπορεί το εκπαιδευτικό μας σύστημα να μην είναι και το καλύτερο.. Αλλά σίγουρα προσφέρει αρκετά.Εκτός από τις γνώσεις (γνωσιοκεντρικό είναι το σύστημα κάθε άλλο να μην μας έδινε και γνώσεις) θα συμβάλει στην κοινωνικοποιηση του παιδιού.Σε λίγα χρόνια όταν θα βγει στην αγορά εργασίας θα έχει να αντιμετωπίσει τα άτομα που θα συναντουσε και στο σχολείο.Και αν δεν έχει μάθει πως να συμπεριφερθεί ώστε να ωφεληθεί και να συμβιωνει ομαλά θα έχει μεγάλο πρόβλημα.
  Άμα η μητέρα του πιστεύει πως δεν γίνεται δουλειά στο σχολείο (που δεν γίνεται είναι η αλήθεια) μπορεί μετά το μάθημα να βρίσκει και να διορθωθεί τις ελλείψεις του.Σίγουρα θα υπήρξαν προειδοποιήσεις πριν απομακρύνθει το παιδί από την οικογένεια του και λογικά ακόμα θα έχει την ευκαιρία να αλλάξει γνώμη(έτσι θέλω να πιστεύω τουλάχιστον).

 11. avatar Διδω

  Πριν το καλοκαίρι είχα παρακολουθήσει ενα σχετικό πρόγραμμα στην tv. Στην Αγγλία υπάρχουν πολλά παιδιά που διδάσκονται απο τούς γονείς τους.Στο μόνο που υστερούσαν σε κάποιο διαγωνισμό γνώσεων με παιδιά που πάνε στο σχολείο ήταν, όπως επισημανατε ήδη, η φανερη φοβια να μην χάσουν γιατί δεν έχουν μάθει να συναγωνιζονται! Η αγωνία αν θα περάσουμε στο διαγωνισμα, οι βαθμοι, τα καρδιοχτυπια, οι φίλοι, αυτό είναι το σχολείο! τώρα όσο για την Ελληνική Δικαιοσύνη καλύτερα να ασχοληθεί με τους κλέφτες και να αφήσει την κυρία ησυχη.

 12. avatar enas

  Ας ηρεμησουμε. Ξερουμε ολοι την κατασταση του εκπαιδευτικου μας συστηματος αλλα και ολοι πρεπει να γνωριζουμε τους λογους για τους οποιους στην χωρα μας υπαρχει η ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ. Ειναι τραβηγμενο απο τα μαλλια το οτι μπορει να βρεθει καποιος να απομακρυνει την μητερα απο το παιδι της για τετοιο λογο. Ειπαμε ζουμε σε τρελαμενη χωρα αλλα οχι κ'ετσι.....

 13. avatar ΒΑΣΙΛΗΣ

  EYΓΕ!!!!!!!!!!!!

 14. avatar kam

  Εδώ υπάρχουν "γονείς" που τα παιδιά τους ζούν μια κόλαση κοντά τους και το κράτος δν κάνει τπτ γι' αυτό και το κορίτσι της κυρίας το πέρνουν αμέσως???

 15. avatar The stalker

  Αυτό είναι εξωφρενικά απίστευτο! Σκέτος εφιάλτης...Που είναι όλοι αυτοί οι «προοδευτικάριοι» του Σύριζα να διαμαρτυρηθούν; Πάλι καλά που δεν δήλωσε και χρυσή αυγή γιατί θα την πήγαιναν για αποκεφαλισμό επιτόπου !!!

 16. avatar geo74

  Τι πάει να πει "της πήραν το παιδί"; Το έκλεισαν σε ορφανοτροφείο;
  Απίστευτα πράγματα...

 17. avatar Γιωργος97Γ

  Εδω το αρθρο επικεντρωνετε στο γεγονος οτι ο εισαγγελεας παιρνει το παιδι απο την μητερα του χωρις καν να την παραπεμψει εστω σε δικη... Δεν θα κατσουμε τωρα να λυσουμε το εκπαιδευτικο ρε παιδια... Ειναι λαθος απλα τα πραγματα... Εδω δεν παραπεμπουν καν οπως ειπε καποιος η καποια δεν θυμαμαι, παιδια φαναριων κλπ... Υπαρχουν παιδια τοξικομανων, αλκοολικων, ψυχασθενων και δεν ασχολειται κανεις.. Η εκπαιδευτικος που θελει να εκπαιδευση μονη της το κοριτσακι μας πειραξε; Ας αποφασισει το δικαστηριο...

 18. avatar Κώστας@

  Μπράβο σε αυτήν την μάνα που προσπαθεί να μάθει στο παιδί της σωστά την Ιστορία αυτής της χώρας και δεν το εκπαιδεύει με φωτοτυπίες από βιβλία όπως κάνουν στα σχολεία και όσο για το γεγονός της κοινωνικοποιησης αυτού του παιδιού κοιτάξτε γύρω σας και θα δείτε τα άλλα κοινωνικοποιημένα παιδιά με τι ωραιους τρόπους συμπεριφέρονται μεταξύ τους,θα έπρεπε να είμαστε ΟΛΟΙ μας δίπλα σε αυτήν την μάνα και όχι να την κρίνουμε.

  1. avatar wtf1

   Αν καταλαβαινω αυτο θα κανεις και εσυ στα παιδια σου, ετσι?Γιατι η μανα φυσικα ξερει καλυτερα την Ιστορια και καθε αλλο μαθημα απο τους δασκαλους η καθηγητες, ετσι?Ασχετο βεβαια αν υπαρχουν και καθηγητες που ειναι αδιαφοροι, αλλα αυτοι ειναι η ελαχιστη μειοψηφια. Ας βλεπουμε το δασος και οχι το ενα και ξερο δεντρο, αλλα στην Ελλαδα αυτο που μας εφαγε τοσα χρονια ειναι ο κακος μιμητισμος νομιζοντας οτι να μιμουμαστε σαν τους πιθηκους οτι γινεται στο εξωτερικο, αυτοματα αναβαθμιζομαστε σε οντα ανωτερα των υπολοιπων ιθαγενων. Τοσο ανιδεοι ειμαστε, γιατι καποτε ειχαμε το καλυτερο εκπαιδευτικο συστημα στην Ευρωπη, αλλα τετοιες ιδεες και προοδευτικοι της πλακας τα ισοπεδωσαν ολα την τελευταια 25ετια και φτασαμε στον πατο που αντικατοπτριζεται με την διδασκαλια κατ'οικον. Ο ανθρωπος ειναι κοινωνικο ον και η εξελιξη του ενεκαθεν συμβαδιζε με την συλλογικοτητα και την συνυπαρξη, οταν αυτη η μανα η ο πατερας του στερουν του παιδιου αυτη τη συνυπαρξη, τοτε μεγαλωνουν παιδια εσωστρεφικα και αντικοινωνικα που καπποια στιγμη θα τα βαλουν με την κοινωνια, οπως γινεται ηδη για διαφορους λογους, αντι να τα βαλουν με τους γονεις τους που τους αποξενωσαν απο την κοινωνια.

   1. avatar Lipsius

    Σοβαρά μιλάτε τώρα; Πιο πιθανό είναι να γίνουν αντικοινωνικά τα παιδιά με φοίτηση σε κανονικά σχολεία παρά σε οικο-σχολεία. Και πότε είχαμε το καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα στη Ευρώπη. Παραληρείτε; Απλά κάποτε το Πολυτεχνείο Αθηνών όντως κατατατασσόταν στα καλύτερα ιδρύματα του είδους του. Όχι όμως ολόκληρο το εκπαιδευτικό σύστημα. και για πείτε μου πριν την υποχρεωτική εκπαίδευση δε υπήρχε κοινωνικοποίηση;

 19. avatar Απάνθρωπος

  Για ποια κοινωικοποίηση ακριβώς μιλάμε δεν γνωρίζω.
  Όταν βλέπω αγοράκια να πλησιάζουν (αν πλησιάσουν) κοριτσάκια και αντί να τα μουντάρουν ζητάνε Facebook.
  Όταν συναντάνε στον δρόμο τον αγαπημένο τους ηθοποιό και σηκώνουν το τηλέφωνο για video. (Δηλαδή πάλι μέσα από μια οθόνη τον βλέπουν).
  Όταν κάνουν upload την ψυχή τους στα μέσα μαζικής δικτύωσης. "Θέλω να πεθάνω, κάντε μου like".
  Δεν λέω ότι είναι απαραίτητα λάθος. Αλλά ίσως η κοινωνικοποίηση του σήμερα είναι πιο απόμακρη από ότι νομίζουμε.

  1. avatar Geralt Of Rivia

   Είναι....

 20. avatar bill_y

  Αφου η μητέρα είναι σε θέση να εκπαιδεύσει, επιτυχώς, η ίδια το παιδί της σε όλους τους τομείς (μαθηματικά-ιστορία-γεωγραφία-βιολογία κλπ) τότε το εκπαιδευτικό σύστημα που την έκανε τόσο σοφή είναι το καλύτερο... ποιό είναι?

  1. avatar Lipsius

   Κατ αρχάς η κυρία πρέπει να σπούδασε στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Κύπρο. Καλύτερα συστήματα. Επίσης μόνον οι προσωπικές έρευνες ενός μαθητή μπορούν αν του δώσουν μόρφωση.

  2. avatar Geralt Of Rivia

   Όλοι όσοι έχουν μορφωθεί σε αυτή την χώρα, το έχουν κάνει ΚΥΡΙΩΣ με την προσωπική τους προσπάθεια και σίγουρα όχι ως αποτέλεσμα του εκπαιδευτικού συστήματος.
   Δεν αναφέρομαι στην ποιότητα των καθηγητών, γιατί αυτοί, είτε θεωρήσουμε πως είναι τέλειοι είτε θεωρήσουμε πως είναι άχρηστοι, είτε πάρουμε την μέση, επισκιάζονται από το σύστημα, οπότε δεν παίζουν καθοριστικό λόγο.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει